Mellnagyobbítás és mellfelvarrás együtt

Mellnagyobbítás és mellfelvarrás együttElsősorban a szoptatást követően, valamint nagyobb mértékű fogyás után figyelhető meg, hogy a mellek megereszkednek, a felső részük „kiürül” – nincs elegendő állomány – jelentősebb volumenhiány alakul ki. Szintén ez a helyzet áll fenn, amikor eredetileg kisebb mellek ereszkedtek  meg.

Ezekben az esetekben a mellfelvarrás önmagában nem elég, egyidejűleg implantátum behelyezésére is szükség van. A megereszkedett mellek csak implantátum behelyezésével nem korrigálhatóak, mert ha mirigy alá tesszük az implantátumot, akkor a súlyánál fogva a mell fokozottabb lógását fogja eredményezni, a bőr nagyobb mértékben fog kitágulni. Amennyiben izom alá helyeznénk, akkor pedig kettős kontúr alakulhat ki – az implantátum domborulata alatt helyezkedik el a megereszkedett mell. Ezért fontos annak a tisztázása, hogy kell-e a mellfelvarrással együtt mellnagyobbítást is végezni, és ha igen akkor milyen típusú mellfelvarrásra van szükség.g.

A műtét előtti konzultáció során az első legfontosabb teendő az, hogy megértsük, a páciens milyen eredményt kíván elérni. Ebben a személyes konzultáció, beszélgetés, a páciens által hozott fotók, hasonló alkatú korábban operált páciensek előtte-utána fotók megtekintése. Ezen kívül a próbaimplantátumokkal (az implantátumgyártó cégek által műtét előtti modellezésre kifejlesztett implantátumok) való modellezés van segítségünkre. A számítógépes előrajzolás is segíthet, de ez általában nem pontos módszer a leendő mell nagyságának és alakjának tökéletes szemléltetésére. Miután tudjuk mit vár el a páciens a műtéttől, implantátumot választunk.

Szükséges vizsgálatok:

 • laborvizsgálatok (vérkép, CRP, süllyedés,  Protrombin-INR,  sérum nátrium és kálium, vércukor, sérum karbamid nitrogén és sérum kreatinin, GOT, GPT, sérum bilirubin, T. vizelet)
 • emlő ultrahang vagy mammográfia,
 • mellkas röntgen,
 • EKG
A mellnagyobbító és mellfelvarró műtét minden esetben altatásban történik. A beavatkozás időtartama 3 óra. A kötelező klinikai tartózkodás 1 éjszaka.
 1. Az altatásos műtétek után jól képzett és nagy tapasztalattal bíró szakszemélyzet felügyelete mellett egy éjszakát szükséges a klinikán tölteni.
 2. A műtét után  kora reggel a plasztikai sebész eltávolítja a dréneket, átköti és ellenőrzi a sebeket,  a műtéti terület vérellátását és reakciómentességét, a páciens általános állapotát. Komplett zárójelentést ad, és erre fogja ráragasztani a behelyezett implantátumok azonosító illetve garancia kártyáit.
 3. A plasztikai sebész ellátja receptekkel, gyógyszerrel  (antibiotikum, trombózis megelőzésére használatos LMWH injekciók, fájdalomcsillapítók, izomlazítók) és újra átveszik a pácienssel a legfontosabb műtét utáni teendőket. Ezt követően a páciens reggel 8-8.30 körül kísérővel elhagyhatja a klinikát.
 4. A műtét utáni gyógyszeres kezelés az orvosi  utasításoknak megfelelően zajlik. Minden esetben alkalmazunk ANTIBIOTIKUS PROFILAXIST (intravénásan műtét alatt, majd szájon át 3-5 napig a páciens otthonában). Minden esetben alkalmazunk MÉLYVÉNÁS TROMBÓZIS PROFILAXIST.   Ennek az elemei: műtét alatt speciális kompressziós kötés az alsó végtagokon, minél korábbi mobilizáció, a már megkezdett LMWH injekciók napi egyszeri adása a műtét után mintegy 10 napig, de ez esettől függően változhat. A mélyvénás trombózisból különböző súlyosságú tüdőembólia alakulhat ki, ami nagyon veszélyes  akut kórkép. Emiatt megelőzésére minden esetben nagy gondot kell fordítani, különösen a hosszabb műtéteknél.
 5. A műtét utáni fájdalom csillapítására elsősorban az első 4-5 napban lehet szükség. Ilyenkor célszerű a megbeszélt gyógyszert rendszeresen szedni, így lényegesen könnyebben "átvészelhető" ez az időszak.  Cataflam, Voltaren, Flektor, Donalgin, Algopyrin, Ibuprofen esetleg Contramal jöhet szóba. Emellett izomlazítók, mint Sirdalud, Mydeton is hatékonyak lehetnek. A műtéti terület jegelése is segíthet. Az izom alá helyezett implantok esetén a fájdalom, mely elsősorban a feszülésből adódik, lényegesen nagyobb, mint a mirigy alattiaknál. Közvetlenül műtét után a páciens úgy érzi mintha "ülnének" a mellkasán, emellett izomlázszerű érzés is fennállhat. Ez idővel jobb lesz, a drének eltávolítása után pedig lényegesen könnyebb. A fájdalom mértéke és ideje egyénenként nagyon eltér, és a panaszok soha nem szimmetrikusak. Hol az egyik, hol a másik oldal fáj jobban és okoz több problémát.  A panaszok ezen aszimmetriája teljesen normális. Gyakori az izom alatti implantoknál a hátfájás. A feszülő mellizom húzza a hátizmokat, ráadásul műtét után egy ideig csak háton lehet feküdni, ami ezt csak fokozza. Később, jó egy hét után ez is elkezd szépen csökkeni.
 6. A műtétet követő napokban a páciens ne feküdjön folyamatosan és hosszabb időt napközben. Pihenjen, főleg félig ülő testhelyzetben, de sétálgasson, mozogjon óvatosan minél többet, mert ez segíti a gyógyulást. A mindennapi, nehéz fizikai munkát nem igénylő tevékenységet nyugodtan elvégezheti, 1-2 kg-ot felemelhet. Műtét után jó egy hétig kerülni kell a karok hirtelen, erőteljes magasra emelését, nyújtózkodást.
 7. A műtét után néhány napig (1-3) előfordulhat hőemelkedés, láz (37, 37.5,  38,) ami önmagában nem jelent rosszat. Természetesen, ha a páciensnél  a műtét után egy héttel is többször láz jelentkezik, akkor az további diagnosztikus lépéseket igényel.
 8. Műtét után néhány napig a mellek területén hallható "kurtyogó" hang. Ezt az implantátum üregében bennmaradt levegő okozza, teljesen normális folyamat, ha a levegő felszívódik, megszűnik.
 9. Műtét után az egy hetes kontrollig a bekötött sebeket víz ne érje. A 9-10. naptól lehet zuhanyozni, a sebeket érheti folyóvíz. Ezt követően a műtéti terület szárazra törlése után javasolt a sebeket Bepanthen Plus vagy Neogranormon krémmel vékonyan bekenni. Ezek nagyon jól segítik a sebgyógyulást, illetve hámosodást. A sebeket bekötni ezután már nem kell. A legkülső varratokat 3 hetes korban fogjuk eltávolítani.
 10. Varratszedés után a hegesedést javító gélek, használata napi két alkalommal  (Cicaplast, Contratubex, Dermatix, Kelocoat, Zeroderm, körömvirágkrém, Aloe First vagy Zöld Krém, vagy  Szilikonos tapaszok). Ezeket a géleket soha nem belemasszírozzuk vagy beledörzsöljük a hegbe, mert károsítjuk a molekula szerkezetüket, hanem egy finom mozdulattal visszük fel.
 11. A műtétet követő  ELSŐ HAT HÉTBEN a páciens néhány (1-3kg) súlyt felemelhet, de többet nem. Nagy súlyt ( 8-10 kg) nem szabad emelni, tilos ugrálni, sportolni, mert károsíthatja és tönkreteheti a műtéti eredményt. A hosszabb séta és gyaloglás lehetséges. Hat hét után már megerősödtek annyira a külső és belső hegek, hogy el lehet kezdeni a sportot vagy a nehéz fizikai munkát  (a tehermentesítő melltartó viselése mellett). A sport során azok a gyakorlatok, melyek kifejezetten a mellizomzatot érintik (fekvőtámasz, mellúszás stb.) kezdetben nagyon nehezen fognak menni, több hónapra is szükség lehet ezek kivitelezéséhez. Ebben igen nagyok az egyéni különbségek.
 12. A műtét után szükség van tehermentesítő sport vagy kompressziós melltartó viselésére legalább hat hétig, de lehet tovább is. Alapigazság, hogy nincs két egyforma páciens. Ha az implantos mell nagyon feszes, arányaiban nem túl nagy volumenű az implant, akkor elegendő a sportmelltartó, hiszen eleve nagy a belső feszülés, amely ronthatja a vérellátást és ilyenkor nem lehet cél egy nagyon erős külső kompresszió, mely még jobban meg tudja "gyötörni" a szöveteket. Ha az implantos mell nagyon nagy méretű, vagy volt mellfelvarrás is, vagy az eredetileg extra nagy méretű megereszkedett mellek korrekcióját végeztük, akkor szükség lehet egy nagyon erős kompressziós melltartóra, amit akár 8-10 hétig is szükséges viselni.
 13. Szauna, infraszauna, gőzfürdő, forró ülőfürdő, szolárium műtét után 2,5-3 hónappal lehetséges.
 14. Végleges esztétikai eredmény kialakulása minimum 3-4 hónap.

.

 
Érdekel!
További információért küldjön nekünk üzenetet, vagy hívjon minket bizalommal.

Kapcsolat

VEGYE FEL VELÜNK A KAPCSOLATOT!

Több információra lenne szüksége esztétikai eljárásainkkal, plasztikai műtéteinkkel kapcsolatban? Esetleg konkrét kérdése van, vagy szeretne időpontot egyeztetni? Küldjön nekünk üzenetet, vagy hívjon minket bizalommal.

Kapcsolat