Szemhéjplasztika

Szemhélyplasztika

Szemeink kisugárzása által láthatóvá válik, hogy kik és mik vagyunk, mert a szem a lélek tükre. Az idő múlásával az öregedés során a legelső elváltozások az arcon, a szemkörnyéken jelennek meg. Szarkalábak alakulnak ki, az extrém vékony szemhéjak bőre veszít rugalmasságából, megereszkedik, megnyúlik. Megjelennek a szemhéjakat elődomborító táskák, melyeket a szem körüli rekeszekben felszaporodó és elődomborító zsírpárnácskák okoznak. Ugyanakkor más esetekben főként az alsó szemhéjak területén a sorvadásos folyamatok végeredményeként  kialakuló volumenhiány, beesettség zavaró vagy éppen a sötét karikás szemek. Ezen elváltozások fáradt, öreges és meggyötört, szomorú külsőt kölcsönöznek viselőjének. A róla alkotott benyomás kedvezőtlenebb lesz.

A felső szemhéjak megereszkedése extrém esetben a látást is zavarhatja. A szemhéjplasztika óriási pozitív változást ad külső megjelenésünket illetően. Frissebb, fiatalosabb, lendületesebb, megnyerőbb megjelenést ad.
Szemhéjplasztika

RAGYOGÓBB ÉS ÜDÉBB TEKINTET, FIATALOSABB ARC

Az arcfiatalító műtétek közül legtöbbször a szemhéjplasztika vagy szemhéjfelvarrás az első választandó eljárás. A tekintet rögtön fiatalosabbá és frissebbé válik, ami pozitívan hat az arc teljes kisugárzására is. Kombinálhatjuk más műtétekkel is az arc harmóniájának megteremtése miatt: szemöldökemelés, halántékemelés, arcplasztikák stb..Az eredmény látványos és tartós. A következő beavatkozásra általában 8-10 év múlva lehet szükség. A szemhéjfelvarrás tartóssága több tényezőtől függ: genetika, életmód, testsúlyváltozás stb..


Visszahívást kérek

Mit kell tudni a szemhéjplasztika műtétről? 

Legtöbb esetben helyi érzéstelenítésben végezzük (igény esetén altatás is szóba jöhet). Kb.1-2 órát vesz igénybe, a műtét után néhány órás megfigyelést követően a páciens kísérővel a klinikáról elengedhető.  

A szemhéjplasztika során minden páciensnek egyénre szabott műtéti tervet állítunk fel. Eltávolítjuk a relatív bőrfelesleget, megszüntetjük, illetve átpozícionáljuk a táskákat okozó zsírcsomókat (elsősorban a zsírmegtartásos műtéteket részesítjük előnyben). Rekonstruáljuk az ernyedtebbé váló izomzatot, ha az alsó szemhéj izmos-kötőszövetes váza meglazult, akkor szükség lehet az alsó szemhéj vázának a felvarrására a külső szemzughoz (Cantopexia) azért, hogy a kellő mennyiségű bőrfelesleg eltávolítása után ne alakuljon ki  az alsó szemhéj kifordulása (ectropium) és megmaradjon a feszessége.

Amennyiben az alsó szemhéjak területén volumenhiány áll fenn, akkor ennek pótlására saját zsírszövetet vagy finom szerkezetű hyalurunsavas töltőanyagokat tudunk alkalmazni. Nagyon fontos, hogy minden felső szemhéjplasztika előtt meg kell vizsgálni, hogy van-e szemöldök megereszkedés. Ha igen akkor a szemöldökemelés elsőbbséget élvez, különben a műtét sikertelen lesz.

 

Következő kezeléseinkkel tovább fokozhatja a vékonyszálas arcfeszesítés eredményét.

COG szálas arc lifting

Nagy mértékű facelift a fogazott bioszálaknak köszönhetően plasztikai műtét nélkül.

Vékonyszálas arcfeszesítés

Ez az új és hatékony eljárás tökéletes a megereszkedett bőr emelésére, feszesítésére.

A konzultáció során a páciens elmondja, milyen eredményt szeretne elérni, és a kiválasztjuk, hogy a szemhéjplasztika milyen típusát fogjuk elvégezni a cél érdekében. Részletesen átbeszéljük a műtétet, a műtéti kockázatokat, a lehetséges szövődményeket. Szükséges egy általános kivizsgálás, valamint a helyi státuszra irányuló állapotfelmérés. Minden esetben fotodokumentációt készítünk.

A szemhéjplasztikát jól felszerelt műtőben végezzük. Első lépésként az egész arc területét a szemhéjakkal együtt olyan fertőtlenítős folyadékkal mossuk le, amely nem bántja a szemet. Ezt követően steril kendőkkel izoláljuk az egész arcot.

Felső szemhéjplasztika

A felső szemhéj plasztikai műtétje során a műtőasztalon kirajzoljuk gondos tervezés mellett az eltávolítandó bőrfelesleget. Ezután speciális érzéstelenítő folyadékot infiltrálunk a bőr alá, mely egyrészt biztosítja a teljes fájdalommentességet, a minél kevesebb vérzést, valamint elemeli a bőrt az alatta fekvő szövetektől, így nagy segítségünkre van a preparálásban. A műtét elvégzése után a sebeket egy extravékony a bőrben tovafutó nem felszívódó varratsorral zárjuk. A végleges heg a felső szemhéj áthajlási területére rejtett helyre esik, valamint felfelé szögben megtörve egy szarkalábban folytatódhat a bőrfelesleg mennyiségétől függően, kissé felfelé húzva a szem külső részét.

Alsó szemhéjplasztika

Az alsó szemhéj plasztikai műtétje során miután a területet a fenti speciális folyadékkal infiltráltuk, a bőrmetszés közvetlenül a pillasor alatt fut és tompaszögben megtörve lefelé egy szarkalábban folytatódik. Eltávolítjuk a szemhéjak bőrfeleslegét. A táskákat okozó zsírcsomócskákat csak akkor csökkentjük, ha azok extrém nagymértékűek, ugyanis egyre inkább előtérbe kerül a zsírmegtartó műtét, melynek során ezeket a zsírcsomócskákat szétterítjük, visszahelyezzük az eredeti helyükre és felette a kötőszöveti rétegeket zárjuk, megerősítjük. A műtét után a sebeket itt is egy extravékony, a bőrben tovafutó, nem felszívódó varratsorral zárjuk. A volumen javítása érdekében sokszor saját zsírtöltést végzünk ezen a területen. Emellett, ha az alsó szemhéj váza lazább, vagy ha nagyon nagy mennyiségű bőrfelesleget szükséges eltávolítani, akkor elvégezzük az alsó szemhéj vázát alkotó izomzat felfüggesztését a szemgödör (orbita) külső részéhez (muszkuláris szuszpenzió), vagy felvarrását a külső szemzughoz (cantopexia). Még a műtőben a sebekre vékony kis steri-strippeket helyezünk fel, melyeket csak egy hét múlva a varratszedés idején távolítunk el.

Néhány órás megfigyelést követően a páciens kísérővel távozhat. Mivel a szem körüli szövetek nagyon lazák a műtét után, 3-4 napig számítani kell fokozódó duzzanat, esetleg kékes elszíneződések kialakulására. Majd ezt követően 3-4 nap után a varratszedés idejére az ödéma gyorsabb iramban, nagy mértékben lecsökken.

Teendők a szemhéjplasztikai műtét után

Megfelelő módon alkalmazott jegeléssel, amit már a műtét után rögtön elkezdünk, a duzzanat kontrollálható és csökkenthető. A jég soha ne érje direkten és túl hosszú ideig a műtéti területet, mert annak károsodását okozhatja vagy esetleg középarc gyulladást. A jeget vagy mirelit borsót vagy jégzselét tekerjük be vékony vászonba, vagy több rétegű papírtörlőbe és úgy jegeljünk 15-20 percet kis szünetekkel óránként. A szemek érzékenysége fokozódhat, gyakrabban könnyezhet a szem, mely szemcseppek használatával jelentősen mérsékelhető (pl. Visine, enyhe szteroidos szemcsepp, antibiotikumos szemcsepp). Szabadban, erősebb szélben és fény esetén javasolt napszemüveg használata. Főleg reggel nehezebben lehet nyitni, zárni a szemrést, összetapadhat mely jól oldható meleg kamillás steril gézlappal vagy kis pálcikás vattával. A varratszedés általában egy héttel a műtét után történik. Ezt követően a szemhéjak az arccal együtt vízzel moshatók, de a smink kb. két hétig még kerülendő. A kisebb bevérzések, duzzanatok kb. 6-10 nap alatt felszívódnak. Hivatali munka egy hét után végezhető, sport, ill. nehéz fizikai munka 4-6 hét után lehetséges. Az eredmény 60-70%-a kb. 3-4 hét után már látható, de a végleges állapot 4-6 hónap alatt fokozatosan alakul ki. Mivel a bőr ezeken a területeken nagyon vékony, a hegek az esetek döntő többségében nagyon optimálisak, szinte alig láthatóak a funkciót nem zavarják.

 
Érdekel!
Ingyenes visszahívást kérek!

Visszahívást kérek

Kérjen ingyenes visszahívást!

További információra lenne szüksége esztétikai eljárásainkkal, plasztikai műtéteinkkel kapcsolatban? Esetleg konkrét kérdése van, vagy szeretne időpontot egyeztetni? Kollégáink visszahívják!

Visszahívást kérek