Szemhéjplasztika

Szemhélyplasztika

Szemeink kisugárzása által láthatóvá válik, hogy kik és mik vagyunk, mert a szem a lélek tükre. Az idő múlásával az öregedés során a legelső elváltozások az arcon, a szemkörnyéken jelennek meg. Szarkalábak alakulnak ki, az extrém vékony szemhéjak bőre veszít rugalmasságából, megereszkedik, megnyúlik. Megjelennek a szemhéjakat elődomborító táskák, melyeket a szem körüli rekeszekben felszaporodó és elődomborító zsírpárnácskák okoznak. Ugyanakkor más esetekben főként az alsó szemhéjak területén a sorvadásos folyamatok végeredményeként  kialakuló volumenhiány, beesettség zavaró vagy éppen a sötét karikás szemek. Ezen elváltozások fáradt, öreges és meggyötört, szomorú külsőt kölcsönöznek viselőjének. A róla alkotott benyomás kedvezőtlenebb lesz.

A felső szemhéjak megereszkedése extrém esetben a látást is zavarhatja. A szemhéjplasztika óriási pozitív változást ad külső megjelenésünket illetően. Frissebb, fiatalosabb, lendületesebb, megnyerőbb megjelenést ad.
Szemhéjplasztika

RAGYOGÓBB ÉS ÜDÉBB TEKINTET, FIATALOSABB ARC

Az arcfiatalító műtétek közül legtöbbször a szemhéjplasztika vagy szemhéjfelvarrás az első választandó eljárás. A tekintet rögtön fiatalosabbá és frissebbé válik, ami pozitívan hat az arc teljes kisugárzására is. Kombinálhatjuk más műtétekkel is az arc harmóniájának megteremtése miatt.Az eredmény látványos és tartós. A következő beavatkozásra általában 8-10 év múlva lehet szükség. A szemhéjfelvarrás tartóssága több tényezőtől függ: genetika, életmód, testsúlyváltozás stb..


Kapcsolat

Mit kell tudni a szemhéjplasztika műtétről? 

Legtöbb esetben helyi érzéstelenítésben végezzük (igény esetén altatás is szóba jöhet). Kb.1-2 órát vesz igénybe, a műtét után néhány órás megfigyelést követően a páciens kísérővel a klinikáról elengedhető.  

A szemhéjplasztika során minden páciensnek egyénre szabott műtéti tervet állítunk fel. Eltávolítjuk a relatív bőrfelesleget, megszüntetjük, illetve átpozícionáljuk a táskákat okozó zsírcsomókat (elsősorban a zsírmegtartásos műtéteket részesítjük előnyben). Rekonstruáljuk az ernyedtebbé váló izomzatot, ha az alsó szemhéj izmos-kötőszövetes váza meglazult, akkor szükség lehet az alsó szemhéj vázának a felvarrására a külső szemzughoz (Cantopexia) azért, hogy a kellő mennyiségű bőrfelesleg eltávolítása után ne alakuljon ki  az alsó szemhéj kifordulása (ectropium) és megmaradjon a feszessége.

Amennyiben az alsó szemhéjak területén volumenhiány áll fenn, akkor ennek pótlására saját zsírszövetet vagy finom szerkezetű hyalurunsavas töltőanyagokat tudunk alkalmazni. 

 

Következő kezeléseinkkel tovább fokozhatja a vékonyszálas arcfeszesítés eredményét.

COG szálas arc lifting

Nagy mértékű facelift a fogazott bioszálaknak köszönhetően plasztikai műtét nélkül.

Vékonyszálas arcfeszesítés

Ez az új és hatékony eljárás tökéletes a megereszkedett bőr emelésére, feszesítésére.

A konzultáció során a páciens elmondja, milyen eredményt szeretne elérni, és a kiválasztjuk, hogy a szemhéjplasztika milyen típusát fogjuk elvégezni a cél érdekében. Részletesen átbeszéljük a műtétet, a műtéti kockázatokat, a lehetséges szövődményeket. Szükséges egy általános kivizsgálás, valamint a helyi státuszra irányuló állapotfelmérés. Minden esetben fotodokumentációt készítünk.

A szemhéjplasztikát jól felszerelt műtőben végezzük. Első lépésként az egész arc területét a szemhéjakkal együtt olyan fertőtlenítős folyadékkal mossuk le, amely nem bántja a szemet. Ezt követően steril kendőkkel izoláljuk az egész arcot.

Felső szemhéjplasztika

A felső szemhéj plasztikai műtétje során a műtőasztalon kirajzoljuk gondos tervezés mellett az eltávolítandó bőrfelesleget. Ezután speciális érzéstelenítő folyadékot infiltrálunk a bőr alá, mely egyrészt biztosítja a teljes fájdalommentességet, a minél kevesebb vérzést, valamint elemeli a bőrt az alatta fekvő szövetektől, így nagy segítségünkre van a preparálásban. A műtét elvégzése után a sebeket egy extravékony a bőrben tovafutó nem felszívódó varratsorral zárjuk. A végleges heg a felső szemhéj áthajlási területére rejtett helyre esik, valamint felfelé szögben megtörve egy szarkalábban folytatódhat a bőrfelesleg mennyiségétől függően, kissé felfelé húzva a szem külső részét.

Alsó szemhéjplasztika

Az alsó szemhéj plasztikai műtétje során miután a területet a fenti speciális folyadékkal infiltráltuk, a bőrmetszés közvetlenül a pillasor alatt fut és tompaszögben megtörve lefelé egy szarkalábban folytatódik. Eltávolítjuk a szemhéjak bőrfeleslegét. A táskákat okozó zsírcsomócskákat csak akkor csökkentjük, ha azok extrém nagymértékűek, ugyanis egyre inkább előtérbe kerül a zsírmegtartó műtét, melynek során ezeket a zsírcsomócskákat szétterítjük, visszahelyezzük az eredeti helyükre és felette a kötőszöveti rétegeket zárjuk, megerősítjük. A műtét után a sebeket itt is egy extravékony, a bőrben tovafutó, nem felszívódó varratsorral zárjuk. A volumen javítása érdekében sokszor saját zsírtöltést végzünk ezen a területen. Emellett, ha az alsó szemhéj váza lazább, vagy ha nagyon nagy mennyiségű bőrfelesleget szükséges eltávolítani, akkor elvégezzük az alsó szemhéj vázát alkotó izomzat felfüggesztését a szemgödör (orbita) külső részéhez (muszkuláris szuszpenzió), vagy felvarrását a külső szemzughoz (cantopexia). Még a műtőben a sebekre vékony kis steri-strippeket helyezünk fel, melyeket csak egy hét múlva a varratszedés idején távolítunk el.

Néhány órás megfigyelést követően a páciens kísérővel távozhat. Mivel a szem körüli szövetek nagyon lazák a műtét után, 3-4 napig számítani kell fokozódó duzzanat, esetleg kékes elszíneződések kialakulására. Majd ezt követően 3-4 nap után a varratszedés idejére az ödéma gyorsabb iramban, nagy mértékben lecsökken.

Teendők a szemhéjplasztikai műtét után

Megfelelő módon alkalmazott jegeléssel, amit már a műtét után rögtön elkezdünk, a duzzanat kontrollálható és csökkenthető. A jég soha ne érje direkten és túl hosszú ideig a műtéti területet, mert annak károsodását okozhatja vagy esetleg középarc gyulladást. A jeget vagy mirelit borsót vagy jégzselét tekerjük be vékony vászonba, vagy több rétegű papírtörlőbe és úgy jegeljünk 15-20 percet kis szünetekkel óránként. A szemek érzékenysége fokozódhat, gyakrabban könnyezhet a szem, mely szemcseppek használatával jelentősen mérsékelhető (pl. Visine, enyhe szteroidos szemcsepp, antibiotikumos szemcsepp). Szabadban, erősebb szélben és fény esetén javasolt napszemüveg használata. Főleg reggel nehezebben lehet nyitni, zárni a szemrést, összetapadhat mely jól oldható meleg kamillás steril gézlappal vagy kis pálcikás vattával. A varratszedés általában egy héttel a műtét után történik. Ezt követően a szemhéjak az arccal együtt vízzel moshatók, de a smink kb. két hétig még kerülendő. A kisebb bevérzések, duzzanatok kb. 6-10 nap alatt felszívódnak. Hivatali munka egy hét után végezhető, sport, ill. nehéz fizikai munka 4-6 hét után lehetséges. Az eredmény 60-70%-a kb. 3-4 hét után már látható, de a végleges állapot 4-6 hónap alatt fokozatosan alakul ki. Mivel a bőr ezeken a területeken nagyon vékony, a hegek az esetek döntő többségében nagyon optimálisak, szinte alig láthatóak a funkciót nem zavarják.

 
Érdekel!
További információért küldjön nekünk üzenetet, vagy hívjon minket bizalommal.

Kapcsolat

VEGYE FEL VELÜNK A KAPCSOLATOT!

Több információra lenne szüksége esztétikai eljárásainkkal, plasztikai műtéteinkkel kapcsolatban? Esetleg konkrét kérdése van, vagy szeretne időpontot egyeztetni? Küldjön nekünk üzenetet, vagy hívjon minket bizalommal.

Kapcsolat