Hegek, korrekciók

Bárhol átvágjuk a bőrt, akkor az heggel gyógyul. A heg végleges állapotának a kialakulása 3 szakaszban zajlik és 1-1,5 évig is eltart. Kezdetben lehet vaskosabb, pirosabb, de ideális esetben vékony, fonalszerű, alig látható, a környezetébe teljesen belesimul. A heget azonban eltüntetni, “láthatatlanná” tenni nem lehet.

Ha egy heg nem szép, mert kiszélesedett, a bőr felszínéből kiemelkedő, vagy a testünk valamely részén funkcionális működési panaszt okoz, akkor hegkorrekciót végzünk.

Az esztétikai hegkorrekció kb. 1-1,5 év múlva lehetséges. A túl korán végzett hegkorrekció még csúnyább heget eredményezhet.

A kóros hegek típusai

Hypertrophia-s heg

Kiszélesedett, szabálytalanul elődomborodik, a széleken ellaposodott, zsugorodott. Nem növekednek, sőt zsugorodnak, olykor nehezen felismerhető átmenettel olvadnak bele a környezetükbe.

Atrophia-s heg

Kiszélesedett, elvékonyodott, besüppedt. A fedő hám vékony, sérülékeny, könnyen lelökődik, hegfekélyek jöhetnek létre. Kialakulhat nagy feszülés mellett egyesített sebeknél, kiterjedt égések után. Nagyon gyakori a hát bőrén és a seborrhoea-s arcbőrön.

Keloid

A bőr irharétegében alakul ki, kollagén rosttömegből áll, a környező ép bőrbe invazív módon behatoló szövetburjánzás. Viaszcsepp módjára éles határral emelkedik ki környezetéből, tömött tapintatú, nincs spontán gyógyulási hajlama, fájdalmat, égő, viszkető érzést képes okozni.

Gyakori előfordulási helyei: váll, szegycsont felett, fülcimpán, de bárhol kialakulhat a tenyér és talp területén kívül.

Műtéti eljárások különböző hegtípusok esetén

A hypertrophia-s és atrophia-s hegek esetén, a műtét során a korábbi heget egészében kimetszük. Gondosan ügyelünk arra, hogy az újabb sebünk az erővonalaknak megfelelő irányba mutasson (ha szükséges ennek érdekében különböző segédmetszéseket ejtünk). A sebszéleknek szinte feszülés mentesen kell összefeküdniük, a sebet több rétegben zárjuk.

Alapvető az atraumatikus szövetkímélő műtéti technika. Nagyon fontos a műtét utáni időszakban a seb nyugalomba helyezése, kb. 6 hétig erősebb terhelés nem érheti.

Keloidos hegeknél a helyzet sokkal komplikáltabb. Itt nem végezhetünk csak úgy hegkorrekciót, mint a hypertrophia-s vagy atrophia-s hegek esetében, mert az eredetihez képest súlyosabb elváltozás jöhet létre. Itt szóba jön szteroid (Kenalog) infiltrációja a hegbe, valamint kimetszését követően korai röntgen besugárzás, illetve ennek többszöri ismétlése.

 

 
Érdekel!
További információért küldjön nekünk üzenetet, vagy hívjon minket bizalommal.

Kapcsolat

VEGYE FEL VELÜNK A KAPCSOLATOT!

Több információra lenne szüksége esztétikai eljárásainkkal, plasztikai műtéteinkkel kapcsolatban? Esetleg konkrét kérdése van, vagy szeretne időpontot egyeztetni? Küldjön nekünk üzenetet, vagy hívjon minket bizalommal.

Kapcsolat