Hegek, korrekciók

Bárhol átvágjuk a bőrt, akkor az heggel gyógyul. A heg végleges állapotának a kialakulása 3 szakaszban zajlik és 1-1,5 évig is eltart. Kezdetben lehet vaskosabb, pirosabb, de ideális esetben vékony, fonalszerű, alig látható, a környezetébe teljesen belesimul. A heget azonban eltüntetni, “láthatatlanná” tenni nem lehet.

Ha egy heg nem szép, mert kiszélesedett, a bőr felszínéből kiemelkedő, vagy a testünk valamely részén funkcionális működési panaszt okoz, akkor hegkorrekciót végzünk.

Az esztétikai hegkorrekció kb. 1-1,5 év múlva lehetséges. A túl korán végzett hegkorrekció még csúnyább heget eredményezhet.

A kóros hegek típusai

Hypertrophia-s heg

Kiszélesedett, szabálytalanul elődomborodik, a széleken ellaposodott, zsugorodott. Nem növekednek, sőt zsugorodnak, olykor nehezen felismerhető átmenettel olvadnak bele a környezetükbe.

Atrophia-s heg

Kiszélesedett, elvékonyodott, besüppedt. A fedő hám vékony, sérülékeny, könnyen lelökődik, hegfekélyek jöhetnek létre. Kialakulhat nagy feszülés mellett egyesített sebeknél, kiterjedt égések után. Nagyon gyakori a hát bőrén és a seborrhoea-s arcbőrön.

Keloid

A bőr irharétegében alakul ki, kollagén rosttömegből áll, a környező ép bőrbe invazív módon behatoló szövetburjánzás. Viaszcsepp módjára éles határral emelkedik ki környezetéből, tömött tapintatú, nincs spontán gyógyulási hajlama, fájdalmat, égő, viszkető érzést képes okozni.

Gyakori előfordulási helyei: váll, szegycsont felett, fülcimpán, de bárhol kialakulhat a tenyér és talp területén kívül.

Műtéti eljárások különböző hegtípusok esetén

A hypertrophia-s és atrophia-s hegek esetén, a műtét során a korábbi heget egészében kimetszük. Gondosan ügyelünk arra, hogy az újabb sebünk az erővonalaknak megfelelő irányba mutasson (ha szükséges ennek érdekében különböző segédmetszéseket ejtünk). A sebszéleknek szinte feszülés mentesen kell összefeküdniük, a sebet több rétegben zárjuk.

Alapvető az atraumatikus szövetkímélő műtéti technika. Nagyon fontos a műtét utáni időszakban a seb nyugalomba helyezése, kb. 6 hétig erősebb terhelés nem érheti.

Keloidos hegeknél a helyzet sokkal komplikáltabb. Itt nem végezhetünk csak úgy hegkorrekciót, mint a hypertrophia-s vagy atrophia-s hegek esetében, mert az eredetihez képest súlyosabb elváltozás jöhet létre. Itt szóba jön szteroid (Kenalog) infiltrációja a hegbe, valamint kimetszését követően korai röntgen besugárzás, illetve ennek többszöri ismétlése.

 

 
Érdekel!
Ingyenes visszahívást kérek!

Visszahívást kérek

Kérjen ingyenes visszahívást!

További információra lenne szüksége esztétikai eljárásainkkal, plasztikai műtéteinkkel kapcsolatban? Esetleg konkrét kérdése van, vagy szeretne időpontot egyeztetni? Kollégáink visszahívják!

Visszahívást kérek