Gynecomastia – Férfi mellkisebbítés

A férfi mell kórosan és nagymértékben megnagyobbodhat (GYNECOMASTIA), mely viselőjének nőies jellemzőt ad és ezzel testi-lelki-szociális zavarokhoz vezethet. A megnagyobbodás oka, hogy a férfi emlőben felszaporodik a mirigyállomány és a környező zsírszövet, de az is előfordulhat, hogy csak a zsírszövet szaporodik fel elhízást követően.

A mirigyállomány megnövekedésének közvetlen oka, hogy az ösztrogén-tesztoszteron arány eltolódik az ösztrogén javára. Nagyon sok oka lehet: pubertáskori hormonváltozások, hormontartalmú és egyéb gyógyszerek szedése, here, mellékvese, pajzsmirigy, agyalapi mirigy betegségek, különböző fertőzések például Herpes Zooster, Mumps után is.

Tekintettel a sok lehetséges eredetre a műtét előtti kivizsgálásra nagyon nagy figyelmet kell fordítani!

Lehetséges műtéti beavatkozások

 • Csak zsírszívás amennyiben csak zsírszövet szaporodott fel.
 • Csak emlőmirigy eltávolítás a bimbóudvar körüli vagy a bimbóudvaron belül vezetett metszéssel és emellett zsírszívással tesszük egyenletessé a mirigyállomány környezetét.
 • Amennyiben nagyobb méretű a férfiemlő és jelentősebb mennyiségű a bőrfelesleg, akkor a zsírszívás és az emlőmirigy eltávolítás mellett a bőrredukciót is szükséges végezni. Ezt leggyakrabban a bimbóudvar körül egy gyűrű alakú bőrterület eltávolításával tehetjük meg. Így a heg rejtett helyre, jó pozícióba kerül.
 • Ritka esetben, ha kifejezetten sok a bőrfelesleg, akkor több műtéti megoldás közül választhatunk, de ezek mindegyike egyéni elbírálást igényel.

Még a műtőben felhelyezünk egy speciális kompressziós mellényt, melyet 6 hétig szükséges viselni. Ezzel tudjuk biztosítani a bőr egyenletes visszahúzódását. Az eltávolított mirigyállományt mindig elküldjük szövettani vizsgálatra.

 

A műtétet minden esetben alapos plasztikai sebészeti konzultáció előzi meg.

Szükséges vizsgálatok:

 • laborvizsgálatok (vérkép, CRP, süllyedés,  Protrombin-INR,  sérum nátrium és kálium, vércukor, sérum karbamid nitrogén és sérum kreatinin, GOT, GPT, sérum bilirubin, T. vizelet)
 • mellkas röntgen,
 • EKG,
 • bizonyos esetekben emlő ultrahang,
 • a mirigyállományból aspirációs citológiai vizsgálat,
 • szükség esetén hormon vizsgálatok,
 • emlőröntgen,
 • urológiai vizsgálatok.
A műtét az esetek döntő többségében altatásban zajlik, időtartama 1-1,5 óra. A kötelező klinikai tartózkodás 1 éjszaka. Mindig behelyezünk egy zárt szívórendszerű dréncsövet, amit másnap eltávolítunk. Ezzel jelentősen növeljük a műtéti biztonságot. Kisebb elváltozások esetén szóba jön a helyi érzéstelenítésben végzett beavatkozás, mely esetében néhány órás megfigyelést követően a páciens kísérővel távozhat.
Varratszedés 2 hét múlva.
Munkaképesség nem fizikai munka esetén 1 hét, fizikai munka esetén 6 hét
Speciális kompressziós mellény viselése 6 hétig.
Sporttevékenység 6 hét után.

Gyakori kérdések - Gynecomastia – Férfi mellkisebbítés

1-2-6 hetes valamint, 3-6-12 hónapos korban
7-10 nap után tudjuk javasolni a vezetést
Az elváltozás nagyságától függően 3-6 hónap, a hegek egy évig is alakulhatnak.
 
Érdekel!
További információért küldjön nekünk üzenetet, vagy hívjon minket bizalommal.

Kapcsolat

VEGYE FEL VELÜNK A KAPCSOLATOT!

Több információra lenne szüksége esztétikai eljárásainkkal, plasztikai műtéteinkkel kapcsolatban? Esetleg konkrét kérdése van, vagy szeretne időpontot egyeztetni? Küldjön nekünk üzenetet, vagy hívjon minket bizalommal.

Kapcsolat