Gynecomastia – Férfi mellkisebbítés

A férfi mell kórosan és nagymértékben megnagyobbodhat (GYNECOMASTIA), mely viselőjének nőies jellemzőt ad és ezzel testi-lelki-szociális zavarokhoz vezethet. A megnagyobbodás oka, hogy a férfi emlőben felszaporodik a mirigyállomány és a környező zsírszövet, de az is előfordulhat, hogy csak a zsírszövet szaporodik fel elhízást követően.

A mirigyállomány megnövekedésének közvetlen oka, hogy az ösztrogén-tesztoszteron arány eltolódik az ösztrogén javára. Nagyon sok oka lehet: pubertáskori hormonváltozások, hormontartalmú és egyéb gyógyszerek szedése, here, mellékvese, pajzsmirigy, agyalapi mirigy betegségek, különböző fertőzések például Herpes Zooster, Mumps után is.

Tekintettel a sok lehetséges eredetre a műtét előtti kivizsgálásra nagyon nagy figyelmet kell fordítani!

Lehetséges műtéti beavatkozások

 • Csak zsírszívás amennyiben csak zsírszövet szaporodott fel.
 • Csak emlőmirigy eltávolítás a bimbóudvar körüli vagy a bimbóudvaron belül vezetett metszéssel és emellett zsírszívással tesszük egyenletessé a mirigyállomány környezetét.
 • Amennyiben nagyobb méretű a férfiemlő és jelentősebb mennyiségű a bőrfelesleg, akkor a zsírszívás és az emlőmirigy eltávolítás mellett a bőrredukciót is szükséges végezni. Ezt leggyakrabban a bimbóudvar körül egy gyűrű alakú bőrterület eltávolításával tehetjük meg. Így a heg rejtett helyre, jó pozícióba kerül.
 • Ritka esetben, ha kifejezetten sok a bőrfelesleg, akkor több műtéti megoldás közül választhatunk, de ezek mindegyike egyéni elbírálást igényel.

Még a műtőben felhelyezünk egy speciális kompressziós mellényt, melyet 6 hétig szükséges viselni. Ezzel tudjuk biztosítani a bőr egyenletes visszahúzódását. Az eltávolított mirigyállományt mindig elküldjük szövettani vizsgálatra.

 
 
Érdekel!
Ingyenes visszahívást kérek!

Visszahívást kérek

A műtétet minden esetben alapos plasztikai sebészeti konzultáció előzi meg.

Szükséges vizsgálatok:

 • laborvizsgálatok (vérkép, CRP, süllyedés,  Protrombin-INR,  sérum nátrium és kálium, vércukor, sérum karbamid nitrogén és sérum kreatinin, GOT, GPT, sérum bilirubin, T. vizelet)
 • mellkas röntgen,
 • EKG,
 • bizonyos esetekben emlő ultrahang,
 • a mirigyállományból aspirációs citológiai vizsgálat,
 • szükség esetén hormon vizsgálatok,
 • emlőröntgen,
 • urológiai vizsgálatok.
A műtét az esetek döntő többségében altatásban zajlik, időtartama 1-1,5 óra. A kötelező klinikai tartózkodás 1 éjszaka. Mindig behelyezünk egy zárt szívórendszerű dréncsövet, amit másnap eltávolítunk. Ezzel jelentősen növeljük a műtéti biztonságot. Kisebb elváltozások esetén szóba jön a helyi érzéstelenítésben végzett beavatkozás, mely esetében néhány órás megfigyelést követően a páciens kísérővel távozhat.
Varratszedés 2 hét múlva.
Munkaképesség nem fizikai munka esetén 1 hét, fizikai munka esetén 6 hét
Speciális kompressziós mellény viselése 6 hétig.
Sporttevékenység 6 hét után.

Gyakori kérdések - Gynecomastia – Férfi mellkisebbítés

1-2-6 hetes valamint, 3-6-12 hónapos korban
7-10 nap után tudjuk javasolni a vezetést
Az elváltozás nagyságától függően 3-6 hónap, a hegek egy évig is alakulhatnak.
 
Érdekel!
Ingyenes visszahívást kérek!

Visszahívást kérek

Kérjen ingyenes visszahívást!

További információra lenne szüksége esztétikai eljárásainkkal, plasztikai műtéteinkkel kapcsolatban? Esetleg konkrét kérdése van, vagy szeretne időpontot egyeztetni? Kollégáink visszahívják!

Visszahívást kérek