Hasplasztika

HasplasztikaTerhesség, szülés után, nagyobb mértékű súlyingadozásokat követően, az életkor előrehaladtával, genetikai adottságok és alkati tényezők vezethetnek oda, hogy a has bőre megereszkedik, a hasfal meglazul, elődomborodik. Ezen elváltozások (lógó bőr, laza hasfal) a legkeményebb tornával sem korrigálhatóak, ezért ilyen esetekben egyetlen ideális megoldás a hasplasztika.

A műtét során eltávolítjuk a megereszkedett és felesleges bőr- és zsírszövetet, valamint a meglazult és kitágult hasfali izomzatot is rekonstruáljuk. Ezáltal válik a has lapossá, feszessé.

A has tájékon kialakult deformitások esetében 3 összetevőt kell megvizsgálni:

  •     a has bőrét
  •     a bőr alatti zsírszövet vastagságát
  •     a hasfalat alkotó izom-ín „köpeny” szerkezetét
 
 
Ingyenes visszahívást kérek!

Visszahívást kérek

A hasfali deformitások beosztása (Matarasso)

I. típus: A bőrfelesleg minimális, a hasfali izom-ín köpeny eltérés nélkül. Köldök körül illetve alatta zsírfelesleg észlelhető. Leginkább fiatal nem szült nőknél észlelhető, a választandó műtéti eljárás a zsírleszívás.

II. típus: A bőrfelesleg igen enyhe fokú, a hasfali izom-ín köpeny az alhasi tájékon laza.  Emellett bármilyen fokú zsírfelesleg. Ritkán észlelhető, a választandó műtéti eljárás mini hasplasztika.

III. típus: A bőrfelesleg csak mérsékelt fokú, a hasfali izom-ín köpeny lazaság az egész has területén észlelhető. Emellett bármilyen fokú zsírfelesleg. A választandó műtéti eljárás midi hasplasztika.

IV. típus: A bőrfelesleg kifejezett mértékű, a hasfali izom-ín köpeny lazaság az egész has területén észlelhető, illetve nagyobb mértékű. Emellett bármilyen fokú zsírfelesleg. Főként többször szült nőkön, nagyobb mértékű fogyást követően figyelhető meg. A választandó műtéti eljárás a klasszikus hasplasztika.

Hasplasztika típusok

A zsírleszívás igen kevés páciensnél jelent megoldást, de a többi módszernél nagyon jó kiegészítő beavatkozás, főként a derék és csípő tájékon.

A mini hasplasztika során mélyen az alhas tájon, a szeméremdomb felett futó rövidebb haránt metszés a bőrön, alápreparálás a köldökig, majd a köldök alatti meglazult hasfal helyreállítása, az enyhe fokú bőrfelesleg eltávolítása.

A midi hasplasztika során mélyen az alhas tájon a szeméremdomb felett futó haránt bőrmetszés, alápreparálás a köldök feletti területeken is. A köldököt leválasztjuk a hasfalról, a hasfalat a köldök felett és alatt is helyreállítjuk. A bőrfelesleget eltávolítjuk. A köldök „mélyebb” pozícióba kerül, de a végleges heg a lehető legmélyebb pozícióba.

A klasszikus hasplasztika során a metszés lényegesen hosszabb, mint az előző esetekben, csípőtől csípőig fut közvetlenül a szeméremdomb felett, haránt irányban, természetes bőrredőben oldalt enyhén felfelé tartva, mélyen a „bikini vonalon” belül.

A preparálás magasra egészen a bordaívekig történik, a köldököt azonban nem választjuk le a hasfalról, hanem áthelyezzük. A hasfal feszességét a köldök felett és alatt is helyreállítjuk, majd megfeszítvén a bőrt a bőrfelesleget eltávolítjuk. Minden esetben alkalmazunk zsírszívást a szebb kontúrok érdekében, elsősorban a derék és csípő tájékon.

A legtöbb esetben ezt a típusú hasplasztikát végezzük, hiszen sokszor csak így oldható meg a jelentősebb mennyiségű bőr-zsír felesleg eltávolítása, a lapos feszes hasfal kialakítása. Abban az esetben, ha hasfali sérv van jelen, akkor egyúttal az is megoldható egy ülésben.

Lockwood műtét

A Lockwood műtét-technika elveit előszeretettel alkalmazzuk. Komplex, modern eljárás, mely segít eredményesebbé tenni a műtétet. A bőrmetszés hossza megegyezik a klasszikus hasplasztika során alkalmazottal.

Először kiterjedt zsírszívást végzünk az egész elülső, illetve oldalsó hasfal területén. Ezzel elvékonyítjuk a későbbiekben a bordaívekig felpreparált bőr-zsír lebenyt, mely jobban nyújthatóvá válik. Több felesleget tudunk eltávolítani, fokozhatjuk a feszességet.

Sebzárásnál a felpreparált bőr-zsír lebenyt sok kis belső öltéssel lehorgonyozzuk az izmos hasfalhoz. Így mélyebbre kerül és tehermentesítve lesz a végleges heg, mely így nagyobb valószínűséggel lesz ideális. Ezen kívül csökkentjük a műtét utáni holtteret, így kisebb valószínűséggel képződhetnek nem várt műtét utáni folyadék gyülemek.

 
 
Ingyenes visszahívást kérek!

Visszahívást kérek

A műtétet minden esetben plasztikai sebészeti konzultáció előzi meg. A műtét előtti konzultáció során az első legfontosabb dolog, hogy megértsük, a páciens milyen eredményt szeretne elérni. Ebben segítségünkre lehet a szavakkal való kommunikáció, valamint a hasonló alkatú páciensek műtét előtti és utáni képeinek megtekintése. Emellett figyelembe véve az alkati adottságokat kiválasztjuk a megfelelő típusú hasplasztikát.

A konzultáció igen fontos része a műtéti kockázatok, illetve lehetséges szövődmények részleletes mindenre kiterjedő átbeszélése, hiszen így tesszük lehetővé, hogy a páciens a teljes információk birtokában megalapozott, jó döntést tudjon hozni.

Szükséges vizsgálatok:

  • Laborvizsgálatok (vérkép, CRP, süllyedés,  Protrombin-INR,  sérum nátrium és kálium, vércukor, sérum karbamid nitrogén és sérum kreatinin, GOT, GPT, sérum bilirubin, T. vizelet)
  • Vércsoportvizsgálat ellenanyagszűréssel
  • Mellkas röntgen
  • EKG
  • Hasi ultrahang
A beavatkozás minden esetben altatásban történik, időtartama 1,5-2,5 óra. A kötelező klinikai tartózkodás 1-2 éjszaka. Mindig behelyezünk 1 vagy 2 zárt szívórendszerű dréncsövet, amit a műtét után 5-6 napig bennhagyunk, ezzel jelentősen növeljük a műtéti biztonságot és lecsökken az esetleges szövődmények kialakulásának a lehetősége.

A műtét a legmagasabb felszereltséggel bíró központi műtőben történik, a legmodernebb varróanyagok és eszközök használatával, válogatott szakszemélyzet közreműködése mellett, komoly kórházi háttérrel.
Varratszedés 2-3 hét után.
Munkaképesség nem fizikai munka esetén 1-1,5 hét, fizikai munka esetén 6-8 hét.
Speciális haskötő viselése 8 hétig.
Sporttevékenység 6-8 hét után.

Gyakori kérdések - Hasplasztika

1-2-6 hetes, valamint 3-6-12 hónapos korban.
2-3 hét után tudjuk javasolni a vezetést speciális haskötő viselése mellett.
4-6 hónap elteltével. A hegek végleges állapotának a kialakulása kb. 1-1,5 éves korra történik meg.
6-8 hét után elkezdhető a sporttevékenység. Ha vannak belső hasfal varratok a hasizom gyakorlatokat csak 3 hónap után lehet végezni.
Igen, de lehetőleg a műtét után csak 1-1,5 évvel. Célszerű a műtétet a szülések utánra időzíteni.
Nem. A hasplasztika nem súlycsökkentő eljárás, ezért is nagyon fontos a műtét előtt a közel ideális testsúly elérése.
 
Érdekel!
Ingyenes visszahívást kérek!

Visszahívást kérek

Kérjen ingyenes visszahívást!

További információra lenne szüksége esztétikai eljárásainkkal, plasztikai műtéteinkkel kapcsolatban? Esetleg konkrét kérdése van, vagy szeretne időpontot egyeztetni? Kollégáink visszahívják!

Visszahívást kérek