Hasplasztika

HasplasztikaTerhesség, szülés után, nagyobb mértékű súlyingadozásokat követően, az életkor előrehaladtával, genetikai adottságok és alkati tényezők vezethetnek oda, hogy a has bőre megereszkedik, a hasfal meglazul, elődomborodik. Ezen elváltozások (lógó bőr, laza hasfal) a legkeményebb tornával sem korrigálhatóak, ezért ilyen esetekben egyetlen ideális megoldás a hasplasztika.

A műtét során eltávolítjuk a megereszkedett és felesleges bőr- és zsírszövetet, valamint a meglazult és kitágult hasfali izomzatot is rekonstruáljuk. Ezáltal válik a has lapossá, feszessé.

A has tájékon kialakult deformitások esetében 3 összetevőt kell megvizsgálni:

  •     a has bőrét
  •     a bőr alatti zsírszövet vastagságát
  •     a hasfalat alkotó izom-ín „köpeny” szerkezetét
 

A hasfali deformitások beosztása (Matarasso)

I. típus: A bőrfelesleg minimális, a hasfali izom-ín köpeny eltérés nélkül. Köldök körül illetve alatta zsírfelesleg észlelhető. Leginkább fiatal nem szült nőknél észlelhető, a választandó műtéti eljárás a zsírleszívás.

II. típus: A bőrfelesleg igen enyhe fokú, a hasfali izom-ín köpeny az alhasi tájékon laza.  Emellett bármilyen fokú zsírfelesleg. Ritkán észlelhető, a választandó műtéti eljárás mini hasplasztika.

III. típus: A bőrfelesleg csak mérsékelt fokú, a hasfali izom-ín köpeny lazaság az egész has területén észlelhető. Emellett bármilyen fokú zsírfelesleg. A választandó műtéti eljárás midi hasplasztika.

IV. típus: A bőrfelesleg kifejezett mértékű, a hasfali izom-ín köpeny lazaság az egész has területén észlelhető, illetve nagyobb mértékű. Emellett bármilyen fokú zsírfelesleg. Főként többször szült nőkön, nagyobb mértékű fogyást követően figyelhető meg. A választandó műtéti eljárás a klasszikus hasplasztika.

Hasplasztika típusok

A zsírleszívás igen kevés páciensnél jelent megoldást, de a többi módszernél nagyon jó kiegészítő beavatkozás, főként a derék és csípő tájékon.

A mini hasplasztika során mélyen az alhas tájon, a szeméremdomb felett futó rövidebb haránt metszés a bőrön, alápreparálás a köldökig, majd a köldök alatti meglazult hasfal helyreállítása, az enyhe fokú bőrfelesleg eltávolítása.

A midi hasplasztika során mélyen az alhas tájon a szeméremdomb felett futó haránt bőrmetszés, alápreparálás a köldök feletti területeken is. A köldököt leválasztjuk a hasfalról, a hasfalat a köldök felett és alatt is helyreállítjuk. A bőrfelesleget eltávolítjuk. A köldök „mélyebb” pozícióba kerül, de a végleges heg a lehető legmélyebb pozícióba.

A klasszikus hasplasztika során a metszés lényegesen hosszabb, mint az előző esetekben, csípőtől csípőig fut közvetlenül a szeméremdomb felett, haránt irányban, természetes bőrredőben oldalt enyhén felfelé tartva, mélyen a „bikini vonalon” belül.

A preparálás magasra egészen a bordaívekig történik, a köldököt azonban nem választjuk le a hasfalról, hanem áthelyezzük. A hasfal feszességét a köldök felett és alatt is helyreállítjuk, majd megfeszítvén a bőrt a bőrfelesleget eltávolítjuk. Minden esetben alkalmazunk zsírszívást a szebb kontúrok érdekében, elsősorban a derék és csípő tájékon.

A legtöbb esetben ezt a típusú hasplasztikát végezzük, hiszen sokszor csak így oldható meg a jelentősebb mennyiségű bőr-zsír felesleg eltávolítása, a lapos feszes hasfal kialakítása. Abban az esetben, ha hasfali sérv van jelen, akkor egyúttal az is megoldható egy ülésben.

Lockwood műtét

A Lockwood műtét-technika elveit előszeretettel alkalmazzuk. Komplex, modern eljárás, mely segít eredményesebbé tenni a műtétet. A bőrmetszés hossza megegyezik a klasszikus hasplasztika során alkalmazottal.

Először kiterjedt zsírszívást végzünk az egész elülső, illetve oldalsó hasfal területén. Ezzel elvékonyítjuk a későbbiekben a bordaívekig felpreparált bőr-zsír lebenyt, mely jobban nyújthatóvá válik. Több felesleget tudunk eltávolítani, fokozhatjuk a feszességet.

Sebzárásnál a felpreparált bőr-zsír lebenyt sok kis belső öltéssel lehorgonyozzuk az izmos hasfalhoz. Így mélyebbre kerül és tehermentesítve lesz a végleges heg, mely így nagyobb valószínűséggel lesz ideális. Ezen kívül csökkentjük a műtét utáni holtteret, így kisebb valószínűséggel képződhetnek nem várt műtét utáni folyadék gyülemek.

 
 
Ingyenes visszahívást kérek!

Visszahívást kérek

A műtétet minden esetben plasztikai sebészeti konzultáció előzi meg. A műtét előtti konzultáció során az első legfontosabb dolog, hogy megértsük, a páciens milyen eredményt szeretne elérni. Ebben segítségünkre lehet a szavakkal való kommunikáció, valamint a hasonló alkatú páciensek műtét előtti és utáni képeinek megtekintése. Emellett figyelembe véve az alkati adottságokat kiválasztjuk a megfelelő típusú hasplasztikát.

A konzultáció igen fontos része a műtéti kockázatok, illetve lehetséges szövődmények részleletes mindenre kiterjedő átbeszélése, hiszen így tesszük lehetővé, hogy a páciens a teljes információk birtokában megalapozott, jó döntést tudjon hozni.

Szükséges vizsgálatok:

  • Laborvizsgálatok (vérkép, CRP, süllyedés,  Protrombin-INR,  sérum nátrium és kálium, vércukor, sérum karbamid nitrogén és sérum kreatinin, GOT, GPT, sérum bilirubin, T. vizelet)
  • Vércsoportvizsgálat ellenanyagszűréssel
  • Mellkas röntgen
  • EKG
  • Hasi ultrahang
A beavatkozás minden esetben altatásban történik, időtartama 1,5-2,5 óra. A kötelező klinikai tartózkodás 1-2 éjszaka. Mindig behelyezünk 1 vagy 2 zárt szívórendszerű dréncsövet, amit a műtét után 5-6 napig bennhagyunk, ezzel jelentősen növeljük a műtéti biztonságot és lecsökken az esetleges szövődmények kialakulásának a lehetősége.

A műtét a legmagasabb felszereltséggel bíró központi műtőben történik, a legmodernebb varróanyagok és eszközök használatával, válogatott szakszemélyzet közreműködése mellett, komoly kórházi háttérrel.
Varratszedés 2-3 hét után.
Munkaképesség nem fizikai munka esetén 1-1,5 hét, fizikai munka esetén 6-8 hét.
Speciális haskötő viselése 8 hétig.
Sporttevékenység 6-8 hét után.

Gyakori kérdések - Hasplasztika

1-2-6 hetes, valamint 3-6-12 hónapos korban.
2-3 hét után tudjuk javasolni a vezetést speciális haskötő viselése mellett.
4-6 hónap elteltével. A hegek végleges állapotának a kialakulása kb. 1-1,5 éves korra történik meg.
6-8 hét után elkezdhető a sporttevékenység. Ha vannak belső hasfal varratok a hasizom gyakorlatokat csak 3 hónap után lehet végezni.
Igen, de lehetőleg a műtét után csak 1-1,5 évvel. Célszerű a műtétet a szülések utánra időzíteni.
Nem. A hasplasztika nem súlycsökkentő eljárás, ezért is nagyon fontos a műtét előtt a közel ideális testsúly elérése.
 
Érdekel!
További információért küldjön nekünk üzenetet, vagy hívjon minket bizalommal.

Kapcsolat

VEGYE FEL VELÜNK A KAPCSOLATOT!

Több információra lenne szüksége esztétikai eljárásainkkal, plasztikai műtéteinkkel kapcsolatban? Esetleg konkrét kérdése van, vagy szeretne időpontot egyeztetni? Küldjön nekünk üzenetet, vagy hívjon minket bizalommal.

Kapcsolat