Mellnagyobbítás

MellnagyobbításA női mellek a szépség, a nőiesség, az érzékenység, a szexualitás és az anyaság szimbólumai is egyben. A női test szépségét leghatározottabban a szép emlő jellemzi és szinte az első dolog, amit minden férfi megnéz egy nőn.

Abban az esetben, ha a mellek veleszületetten kicsik, a páciens kicsinek tartja, vagy terhesség szoptatás után a mirigyállomány sorvad, illetve, a mellek aszimmetrikusan fejlődnek ki, komoly önértékelési zavarokhoz vezethet és akadályozhatja a normális párkapcsolat kialakítását.

Implantátum beültetésével nagyobb méret, feszesebb és lényegen szebb mellforma érhető el, az aszimmetria megszüntethető. Ezáltal a páciens eddigi életében a régen várt csodálatos változás következik be.
 

Maga a mellnagyobbítás az orvos és páciens első találkozásánál kezdődik. Nagyon fontos a kölcsönös bizalom és szimpátia, mert ez alapjaiban meghatározhatja nemcsak magát a műtétet, hanem a műtét utáni nyomon követést.

Konzultáció

A plasztikai sebészeti konzultáció során az első legfontosabb dolog az, hogy megértsük, hogy a páciens milyen eredményt szeretne elérni, mit vár a műtéttől. Ebben lehet segítségünkre a beszélgetés, a páciens által hozott képek elemzése, hasonló alkatú korábban operált páciensek műtét előtti és utáni képeinek megtekintése, sportmelltartóba helyezett implantátumok vagy speciális size-ek (modellezésre kifejlesztett próbaimplantátumok) használata. A számítógépes előrajzolás is segíthet, de ez általában nem pontos módszer a leendő mell nagyságának és alakjának szemléltetésére.

A megfelelő implantátum kiválasztása

Miután tudjuk mit vár el a páciens a műtéttől az implantátum kiválasztása következik (méret, magasság, forma). A választást nagymértékben meghatározzák az anatómiai adottságok: mellkas átmérő, mellforma, mellkas szimmetria, az emlőállomány vastagsága, minősége, kiterjedése, bőr állapota stb.. Az implantátum kiválasztásában a plasztikai sebész részéről nagyon fontos a műtéti tapasztalat, de emellett szükség van mérőeszközökre (tolómérő, mérőszalag) és az implantátum típusához tartozó mérettáblázatra. Az implantátum méretét alapvetően az átmérője és a magassága határozza meg. A lehetséges implantátum átmérők pontosan meghatározhatóak.

Metszés

A másik alapvető dolog, hogy milyen metszésből végezzük a műtétet. Ezen metszések hossza 3,5-4,5cm. Elhelyezkedésük lehet:

 • az emlő alsó áthajlási redőjében,
 • a bimbóudvar szélén lévő félkörívben,
 • a bimbóudvaron keresztül vezetett haránt vonalban,
 • a hónaljban.

Mindegyik behatolásnak van előnye és hátránya. Az emlő alsó áthajlási redőben vezetett metszés során végzett műtétnél a tejcsatornák nem sérülnek, az emlőállomány ekkor a legkevésbé traumatizált, a heg rejtett helyzetben lesz, kisebb a rizikó a bimbó és a bimbóudvar beidegzési zavarának kialakulására. Elfogadott, bevált módszer.

A mellimplantátum behelyezésének pozíciója

Lényeges tisztázni, hogy milyen pozícióba fogjuk az implantátumot behelyezni. Itt alapvetően a következő elhelyezéseket különböztetjük meg:

Mirigyállomány alatti  elhelyezés

Abban az esetben kivitelezhető, ha kellően vastag jó minőségű mirigyállomány és zsírszövet van (minimum 2-3 ujjnyi). Ha nincs akkor az implantált mell körvonalai élesek, kontúrosak lesznek (átlátszik az implantátum”). Ráadásul hosszabb idő elteltével az állományra gyakorolt nyomás miatt az állomány tovább vékonyodik és a fenti elváltozások súlyosbodhatnak. Emellett nagyobb az implantált mell megereszkedésének lehetősége.

Ennél a pozíciónál igazoltan magasabb  lehet a tokzsugorodás rizikója, valamint nagyobb a fertőzés, gyulladás kialakulásának kockázata.

Izomfascia (izombőnye) alatti elhelyezés

A nagy mellizom fasciája egyénenként eltérően fejlett vékony kötőszövetes lemez, bizonyos esetekben szinte hártyaszerű. Az izomfascia alá került implantátum izom felett és mirigy alatt helyezkedik el. Ez a vékony kötőszövetes réteggel „több” mint mirigy alatti elhelyezés, de gyakorlatilag mirigy alatti pozíciót jelent, az összes rá jellemző tulajdonságokkal.

Izom alatti elhelyezés vs. dual plane elhelyezés

Az izom, a nagy mellizom (m.pectoralis maior), mely az implantátumnak a felső és belső és csak kisebb mértékben a külső részét fedi, az alsó része a mirigyállomány alatt helyezkedik el. Esztétikai műtéteknél 100%-ban izomalatti elhelyezés nincs. Mi minden esetben, ha a páciens adottságai lehetővé teszik, az izom alatti elhelyezést részesítjük előnyben, hiszen a jó vérellátású izomszövet egy nagyon fontos plusz réteg! Természetesebb mellformát eredményez, kisebb lehetőség van arra, hogy az implant szélei tapinthatóak legyenek. Az implantátum jobban megtartja eredeti pozícióját, a mell nehezebben ereszkedik meg.

Igazoltan alacsonyabb a tokzsugorodás, és a gyulladásos szövődmények kialakulásának kockázata. A műtét technikailag nehezebb és a korai műtét utáni időszakban jelentősebb a fájdalommal jár.  

Kockázatok, szövödmények

A konzultáció igen fontos része a műtéti kockázatok, illetve a lehetséges szövődmények részletes mindenre kiterjedő átbeszélése, hiszen így tesszük lehetővé, hogy a páciens a teljes információk birtokában, megalapozott jó döntést tudjon hozni.

Szükséges vizsgálatok:

 • laborvizsgálatok (vérkép, CRP, süllyedés,  Protrombin-INR,  sérum nátrium és kálium, vércukor, sérum karbamid nitrogén és sérum kreatinin, GOT, GPT, sérum bilirubin, T. vizelet)
 • emlő ultrahang vagy mammográfia,
 • mellkas röntgen,
 • EKG

Asszisztensünk a műtét időpontja előtt 2-3 nappal hívja önt, hogy pontosan mikor kell érkeznie a klinikára.

Érdemes laza,  kényelmes, ruházat, előlgombolós felsőt viselni. A klinikán kap köntöst, papucsot, ennivalót (a speciális ételallergiákat is figyelembe tudják venni), innivalót. Éjszakára érdemes hozni laza pizsamát lehetőleg előlgombolós, nem belebújós felsővel.

A műtét napján éjféltől ne egyen és ne igyon semmit. A szokásos gyógyszereit egy korty vízzel vegye be.

Az operálandó területet testápolóval ne kenje be.

A kivehető testékszereket távolítsa el.

Fontos, hogy a műtét napján ne legyen felső légúti betegség, megfázás, akut szájherpesz, bármilyen lázas állapot, akut betegség.

A klinikára érkezését követően a munkatársaink elhelyezik egy kényelmes, jól felszerelt szobába. Itt megfelelő idő áll rendelkezésre, hogy a szükséges dokumentumokat kitöltse illetve aláírja.

Az altatóorvos ( akit már tájékoztattunk az ön teljes  kórelőzményéről,  gyógyszerszedési szokásairól , esetleges gyógyszerérzékenységéről, a kivizsgálás eredményeiről ) találkozik önnel, kikérdezi és alaposan megvizsgálja.

A plasztikai sebész ezt követően elvégzi a műtét előtti tervezést, rajzolást, jelölést, és több fotót készít a műtét előtti állapotról, hiszen ez véglegesen meg fog szűnni.

Megkapja a műtét előtti premedikációt tabletta formájában, amelytől már lehet kába, ill. aluszékony.

Beviszik a műtőbe, felfektetik a műtőasztalra, vénát biztosítonak, szúrnak, majd a vénásan adott gyógyszer után elalszik, és megkezdődik a műtét.

A beavatkozás minden esetben altatásban zajlik. Időtartama 1-1,5 óra. A kötelező klinikai tartózkodás 1 éjszaka.

Minden esetben behelyezünk egy zárt szívórendszerű dréncsövet, melyet másnap eltávolítunk. Ezzel jelentősen növeljük a műtéti biztonságot. A műtét a legmagasabb felszereltséggel rendelkező műtőben történik, a legmodernebb varróanyagok és eszközök használatával, válogatott szakszemélyzet közreműködése mellett, komoly kórházi háttérrel.

 1. Az altatásos műtétek után jól képzett és nagy tapasztalattal bíró szakszemélyzet felügyelete mellett egy éjszakát szükséges a klinikán tölteni.
 2. A műtét után  kora reggel a plasztikai sebész eltávolítja a dréneket, átköti és ellenőrzi a sebeket,  a műtéti terület vérellátását és reakciómentességét, a páciens általános állapotát. Komplett zárójelentést ad, és erre fogja ráragasztani a behelyezett implantátumok azonosító illetve garancia kártyáit.
 3. A plasztikai sebész ellátja receptekkel, gyógyszerrel  (antibiotikum, trombózis megelőzésére használatos LMWH injekciók, fájdalomcsillapítók, izomlazítók) és újra átveszik a pácienssel a legfontosabb műtét utáni teendőket. Ezt követően a páciens reggel 8-8.30 körül kísérővel elhagyhatja a klinikát.
 4. A műtét utáni gyógyszeres kezelés az orvosi  utasításoknak megfelelően zajlik. Minden esetben alkalmazunk ANTIBIOTIKUS PROFILAXIST (intravénásan műtét alatt, majd szájon át 3-5 napig a páciens otthonában). Minden esetben alkalmazunk MÉLYVÉNÁS TROMBÓZIS PROFILAXIST.   Ennek az elemei: műtét alatt speciális kompressziós kötés az alsó végtagokon, minél korábbi mobilizáció, a már megkezdett LMWH injekciók napi egyszeri adása a műtét után mintegy 10 napig, de ez esettől függően változhat. A mélyvénás trombózisból különböző súlyosságú tüdőembólia alakulhat ki, ami nagyon veszélyes  akut kórkép. Emiatt megelőzésére minden esetben nagy gondot kell fordítani, különösen a hosszabb műtéteknél.
 5. A műtét utáni fájdalom csillapítására elsősorban az első 4-5 napban lehet szükség. Ilyenkor célszerű a megbeszélt gyógyszert rendszeresen szedni, így lényegesen könnyebben "átvészelhető" ez az időszak.  Cataflam, Voltaren, Flektor, Donalgin, Algopyrin, Ibuprofen esetleg Contramal jöhet szóba. Emellett izomlazítók, mint Sirdalud, Mydeton is hatékonyak lehetnek. A műtéti terület jegelése is segíthet. Az izom alá helyezett implantok esetén a fájdalom, mely elsősorban a feszülésből adódik, lényegesen nagyobb, mint a mirigy alattiaknál. Közvetlenül műtét után a páciens úgy érzi mintha "ülnének" a mellkasán, emellett izomlázszerű érzés is fennállhat. Ez idővel jobb lesz, a drének eltávolítása után pedig lényegesen könnyebb. A fájdalom mértéke és ideje egyénenként nagyon eltér, és a panaszok soha nem szimmetrikusak. Hol az egyik, hol a másik oldal fáj jobban és okoz több problémát.  A panaszok ezen aszimmetriája teljesen normális. Gyakori az izom alatti implantoknál a hátfájás. A feszülő mellizom húzza a hátizmokat, ráadásul műtét után egy ideig csak háton lehet feküdni, ami ezt csak fokozza. Később, jó egy hét után ez is elkezd szépen csökkeni.
 6. A műtétet követő napokban a páciens ne feküdjön folyamatosan és hosszabb időt napközben. Pihenjen, főleg félig ülő testhelyzetben, de sétálgasson, mozogjon óvatosan minél többet, mert ez segíti a gyógyulást. A mindennapi, nehéz fizikai munkát nem igénylő tevékenységet nyugodtan elvégezheti, 1-2 kg-ot felemelhet. Műtét után jó egy hétig kerülni kell a karok hirtelen, erőteljes magasra emelését, nyújtózkodást.
 7. A műtét után néhány napig (1-3) előfordulhat hőemelkedés, láz (37, 37.5,  38,) ami önmagában nem jelent rosszat. Természetesen, ha a páciensnél  a műtét után egy héttel is többször láz jelentkezik, akkor az további diagnosztikus lépéseket igényel.
 8. Műtét után néhány napig a mellek területén hallható "kurtyogó" hang. Ezt az implantátum üregében bennmaradt levegő okozza, teljesen normális folyamat, ha a levegő felszívódik, megszűnik.
 9. Műtét után az egy hetes kontrollig a bekötött sebeket víz ne érje. A 9-10. naptól lehet zuhanyozni, a sebeket érheti folyóvíz. Ezt követően a műtéti terület szárazra törlése után javasolt a sebeket Bepanthen Plus vagy Neogranormon krémmel vékonyan bekenni. Ezek nagyon jól segítik a sebgyógyulást, illetve hámosodást. A sebeket bekötni ezután már nem kell. A legkülső varratokat 3 hetes korban fogjuk eltávolítani.
 10. Varratszedés után a hegesedést javító gélek, használata napi két alkalommal  (Cicaplast, Contratubex, Dermatix, Kelocoat, Zeroderm, körömvirágkrém, Aloe First vagy Zöld Krém, vagy  Szilikonos tapaszok). Ezeket a géleket soha nem belemasszírozzuk vagy beledörzsöljük a hegbe, mert károsítjuk a molekula szerkezetüket, hanem egy finom mozdulattal visszük fel.
 11. A műtétet követő  ELSŐ HAT HÉTBEN a páciens néhány (1-3kg) súlyt felemelhet, de többet nem. Nagy súlyt ( 8-10 kg) nem szabad emelni, tilos ugrálni, sportolni, mert károsíthatja és tönkreteheti a műtéti eredményt. A hosszabb séta és gyaloglás lehetséges. Hat hét után már megerősödtek annyira a külső és belső hegek, hogy el lehet kezdeni a sportot vagy a nehéz fizikai munkát  (a tehermentesítő melltartó viselése mellett). A sport során azok a gyakorlatok, melyek kifejezetten a mellizomzatot érintik (fekvőtámasz, mellúszás stb.) kezdetben nagyon nehezen fognak menni, több hónapra is szükség lehet ezek kivitelezéséhez. Ebben igen nagyok az egyéni különbségek.
 12. A műtét után szükség van tehermentesítő sport vagy kompressziós melltartó viselésére legalább hat hétig, de lehet tovább is. Alapigazság, hogy nincs két egyforma páciens. Ha az implantos mell nagyon feszes, arányaiban nem túl nagy volumenű az implant, akkor elegendő a sportmelltartó, hiszen eleve nagy a belső feszülés, amely ronthatja a vérellátást és ilyenkor nem lehet cél egy nagyon erős külső kompresszió, mely még jobban meg tudja "gyötörni" a szöveteket. Ha az implantos mell nagyon nagy méretű, vagy volt mellfelvarrás is, vagy az eredetileg extra nagy méretű megereszkedett mellek korrekcióját végeztük, akkor szükség lehet egy nagyon erős kompressziós melltartóra, amit akár 8-10 hétig is szükséges viselni.
 13. Szauna, infraszauna, gőzfürdő, forró ülőfürdő, szolárium műtét után 2,5-3 hónappal lehetséges.
 14. Végleges esztétikai eredmény kialakulása minimum 3-4 hónap.

Gyakori kérdések - Mellnagyobbítás

Kontrollvizsgálatok 1-3-6 hetes korban, valamint 6-12 hónap elteltével esedékesek. Ezt követően évente egyszer a plasztikai sebész kontrollt megelőzően képalkotó vizsgálat (ultrahang vagy MRI) elvégzése szükséges, mely áttekinti és ellenőrzi az implantátumok állapotát és emellett a mellállományát is.
7-10 nappal a műtét után tudjuk javasolni a vezetést, speciális sportmelltartó viselése mellett.
Ehhez hónapokra van szükség, kb. 3-6 hónap. Ennyi időt igényel, hogy a páciens megszokja, magáénak érezze az implantátumokat. Az anatómiai adottságoktól, illetve az implantátum méretétől függően egyénileg változó, hogy ez kinél mikor történik.
Igen, a megfelelő módon és megfelelő implantátummal végzett operációt követően nem károsodik a szoptatási képesség, de itt érdemes olyan metszést választani (pl. az emlő alsó áthajlási redőjében), ahol nem sérül a mirigyállomány. Az irreálisan nagy implantátumok a fokozott nyomás révén a mirigyállomány sorvadását idézhetik elő.
Az izom alatti pozícióba helyezett implantátumok több panaszt és nagyobb feszülést okoznak, mint a mirigy alá helyezettek, de hagyományos fájdalomcsillapítók (Cataflam, Donalgin, Algopyrin, Sirdalud) alkalmazásával jól uralható és 1-2 hét alatt csökkenő tendenciát mutat. Az „arányaiban” nagyobb implantátum esetében, illetve akik még nem szültek, azon pácienseknél a feszesebb mellszövetek miatt fokozottabb mértékben jelentkezhet feszülés, fájdalom.
Műtétre teljes fizikai, lelki, és mentális egyensúlyban szükséges jönni. Amit érdemes szedni:

 • Műtét előtt 4 héttel és utána is folytatni 6 hétig: napi legalább 2000 mg hagyományos C vitamin, ill. liposzómás C vitaminból 600 mg.
 • E vitamin műtét előtt 2 héttel és utána is folytatni 4 hétig 2×100 mg
 • Ha Herpesre van hajlam, akkor a műtét előtt 5 nappal érdemes elkezdeni Telvira tablettát napi 4×200 mg-ot és a műtét után folytatni 2-3 napig.
 • Salycilát tartalmú gyógyszerek szedésének a tilalma a műtét körüli időszakban (Aspyrin, Kalmopyrin)
 • Dohányzástilalom, vagy ennek minimalizálása napi 3-5 szálra.
 • Testsúlykontroll beállítása. (+/- 3-5 kg)
 • A műtétnél megkezdett antibiotikus profilaxis folytatása műtét után 5-7 napig.
 • A megkezdett trombósis profilaxis folytatása a műtét után minimum után 7-10 napig.
 • Megfelelő mennyiségű fehérjét és kalóriát szükséges bevinni a műtét körüli időszakban az ideális gyógyuláshoz.
NEM! Folyamatosan végzett korrekt egzakt tanulmányok bizonyították és bizonyítják, hogy a szilikon implantátumok nem okoznak emlőrákot vagy más rosszindulatú betegséget, nem okoznak autoimmun vagy bármely kötőszöveti betegséget nem befolyásolják hátrányosan a terhességet és a szoptatást, nem befolyásolják hátrányosan a szoptatott gyermek egészségét. Nincs tudományos bizonyíték arra vonatkozóan, hogy olyan jelenség, mint a szilikon allergia vagy szilikon intoxikáció létezne, eddig nem mutattak ki specifikus szilikon ellenes antitestet.

A szilikont nagyon biztonságosnak tartják. A medicina és a sebészet összes területén szilikonból készült orvosi eszközök implantátumok nemcsak a jólléthez, de gyakran a túléléshez is nélkülözhetetlenek. Szilikon az alapanyaga például a tracheostomiás tubusnak, szemlencsének, műszívbillentyűnek, születésszabályozó eszközöknek stb.. A szilikon vegyületek megtalálhatóak a rúzsokban, barnító krémekben, dezodorokban és a babaápolási termékekben is.
Az általunk használatos implantátumok többrétegű szivárgást gátló szilikon burokkal rendelkeznek, és úgynevezett kohezív szilikon gél található bennük, melynek halmazállapota nem folyékony, hanem inkább a szilárdhoz áll közel: „zselés” implantátumok, melyek alaktartóak és forma-stabilisak. Ezek a tulajdonságok a mell öregedési folyamatának lassításában nagy szerepet játszanak.

Az implantátumok felszíne lehet sima, texturált, microtexturált vagy poliuretánnal fedett. Az implantátum formája lehet szimmetrikus kerek vagy aszimmetrikus csepp.

Csak olyan implantátumot használunk mely a páciens számára biztonságos, rendelkezik a megfelelő minősítési vizsgálatokkal és gyári garanciákkal.
A műtét utáni masszírozás elősegítheti a mell mielőbbi megpuhulását, a feszesség csökkenését, javítja a mikrokeringést. Általában a kóros tokképződés ellen szokták alkalmazni. Azonban vannak olyan kimutatások melyek egyértelműen igazolták, hogy semmivel nem rosszabbak azon sebészek eredményei, akik egyáltalán nem végeztetnek masszírozást.
Az általunk használt többrétegű burokkal rendelkező kohezív géles implantátumoknak nem teszi szükségessé a gyártó cég a cseréjét. Azonban az implantátum is öregszik és nem mindegy mennyi ideje van a szervezetben. Kb. 10-12 éves kor felett, ha a kontroll vizsgálaton – plasztikai sebész, ultrahang MRI – a legkisebb bizonytalanság is felmerül az implantátum állapotával kapcsolatban, javasolt a csere!
 
Érdekel!
További információért küldjön nekünk üzenetet, vagy hívjon minket bizalommal.

Kapcsolat

VEGYE FEL VELÜNK A KAPCSOLATOT!

Több információra lenne szüksége esztétikai eljárásainkkal, plasztikai műtéteinkkel kapcsolatban? Esetleg konkrét kérdése van, vagy szeretne időpontot egyeztetni? Küldjön nekünk üzenetet, vagy hívjon minket bizalommal.

Kapcsolat