Saját zsír átültetés

A saját zsír átültetés - az Autologous Fat Transfer ( AFT) - az elmúlt 10-15 évben drámai fejlődésen ment keresztül.

A zsírszövetben találhatóak a legnagyobb számban a felnőttkori mesenchymális őssejtek, a regeneratív sejtek. Számuk a köldökzsinór vérben vagy a csontvelőben található őssejteknek akár 80-100 szorosa is lehet. Ezek feladata, hogy a szervezetünkben (belső szerveink, csont-izom-kötőszövetes rendszer, bőr) betegségek, sérülés miatti sejtelhalást követően a sérült vagy elhalt sejteket pótolják, a spontán szöveti regenerációt végrehajtják.

Saját zsír töltés

Ezért helyesebb felnőttkori őssejtekkel dúsított saját zsír átültetésről (Adipose-Derived Regenerative Cell-ADRC) beszélni. Ezt kezdetben az olyan helyreállító beavatkozásoknál használták mint a baleset, égési sérülés, kóros funkcionális panaszt okozó hegek miatti szövetkárosodások helyreállítása.

A zsírleszívással nyert saját zsírból megfelelő eljárásokkal kinyerhetőek a felnőttkori őssejtek, melyek felhasználási köre egyre szélesedik: porcfelszínek regenerációja, idegszövet képzés, szívizomsejtek regenerációja különböző súlyosabb szívbetegségek után.

Saját sejtjeink átültetésének saját szervezetünkön belül más területre sem etikai sem immunológiai kontraindikációja nincs. Biztonságos onkológiai szempontból is, ugyanis az átültetett területen kóros szöveti elváltozást nem okoz.

A saját zsír átültetéssel, melyben ott vannak a felnőttkori őssejtek is, nem csak volument viszünk be, hanem olyan sejteket is, melyek nagyban segítik a szövetek regenerációját, megfiatalítását.

TELTEBB ÉS FESZESEBB ARC AZ ŐSSEJTEK EREJÉVEL!

TELTEBB ÉS FESZESEBB ARC AZ ŐSSEJTEK EREJÉVEL!

A lipofilling segítségével volument tudunk bevinni az arcba, amelynek segítségével az teltebbé, feszesebbé, fiatalosabbá válik. Ráadásul a zsírszövetekben található őssejtek belülről is regenerálják a szöveteket, így téve még ragyogóbbá a bőrt.

Az arc területén szinte bárhol alkalmazható az eljárás:

  • mélyebb ráncok,
  • ajkak
  • arcközép

Kapcsolat

 

A Saját Zsír Átültetés – Lipofilling  menete

1. Zsírleszívás

A zsírleszíváskor adó területként szerepelhet has, csípő, fenék, külső és belső combok területe. Műtéti heg nincs. Kezdetben 2-3 mm-es szúrásokon keresztül feltöltjük a szöveteket olyan folyadékkal, mely csökkenti a vérzést, a zsírsejtek sérülését, fellazítja a szöveteket. Speciálisan kizárólag erre a beavatkozásra kifejlesztett, tompa végű és csak oldalnyílásokkal rendelkező, kanülökkel leszívjuk a zsírt. Nagyon fontos a sejtroncsolást elkerülő, kíméletes, minimális vákuumot használó, kézi technika.

2. A saját zsír tisztítása, szeparálása, dúsítása felnőttkori őssejtekkel

A leszívott saját zsír szuszpenziót szeparálással szétválogatjuk, a felesleges anyagokat és a károsodott zsírsejteket eltávolítjuk, szűrést alkalmazunk. A benne lévő  felnőttkori őssejteket dúsítjuk.

Elsősorban a kis méretű zsírsejtek a legalkalmasabbak az átültetésre. Így elősegítjük, hogy minél több zsírsejt tudjon megtapadni, beépülni, hogy hozzájáruljanak a tartós, szép esztétikai eredményhez. Ebben a fázisban lehet fokozni a beavatkozás eredményességét a vérlemezkében gazdag plazma (PRP) hozzáadásával.

3. Zsír átültetés

Az így kinyert és erre a célra kifejlesztett fecskendőkbe töltött  zsírszövetet speciális  kanülökkel a kijelölt helyre betöltjük. Az átültetett zsírsejtek kezdetben csak a közvetlen környezetből kapnak oxigént és tápanyagokat diffúzió útján mindaddig, amíg az őket ellátó kapilláris erek ki nem alakulnak. Ez meghatározza, hogy egyszerre mekkora mennyiségű zsírszövetet tudunk szabadon átültetni. Ha többet ültetünk át, akkor azok a sejtek elhalnak és felszívódnak. Ahogyan az új tápláló erek kialakultak, a zsírsejtek beépülése biztossá válik (ezt segíti többek között elő az őssejtdúsítás, PRP, egészséges életmód, nem dohányzás stb.).

A már beépült zsírsejtek hosszú távon sem szívódnak fel. A mai modern technikával, nagyon figyelve a részletekre, a beültetett zsírsejtek 70-80%-a is meg tud tapadni. Ismételt feltöltés kb. 3-5 hónap múlva lehetséges, melyre kisebb területeken (arc) ritkábban, nagyobb területeken (fenék, mell) gyakran szükséges  ismételni elsősorban a limitált bevihető mennyiség és a felszívódás miatt.

A saját zsír átültetés alkalmazási területei gyakorlatunkban

Arc

Az évek múlásával az arcon a szövetek sorvadása és a megereszkedése miatt létrejövő elváltozások nagymértékben korrigálhatóak csak saját zsír betöltéssel, vagy a különböző arcplasztikák saját zsírtöltéssel alkalmazott kombinációjával. A jelenlegi modern szemlélet szerint face liftet csak önmagában már nem végzünk. Erre a beavatkozásra nagyon jól reagál a felső és alsó ajkak területe, a középarc és járomív területe, a halántéktáj, az orrcimpa-szájzugi redők, a haragos ráncok, a beesett karikás szemek.
A fenék nagyobbítása és formájának az alakítása saját zsír átültetéssel nagyobb volumenű átültetett zsírszövetet igényel.
A mellnagyobbítás során nem a mirigyállomány közé injektáljuk a zsírsejteket. A későbbiekben az átültetett zsír jól megkülönböztethető mammográfiás és MRI vizsgálatok során. Mivel az átültethető mennyiség egy alkalommal limitált, és valamennyi felszívódással is számolni kell, általában több műtét szükséges az elvárt eredmény eléréséhez. Gondos páciens szelekciót igényel.
Saját zsírszövettel való fedés megszüntetheti a problémát.
Saját zsír átültetésével a vádli területének nagyobbítása, formálása is lehetséges.

 

 
Érdekel!
További információért küldjön nekünk üzenetet, vagy hívjon minket bizalommal.

Kapcsolat

VEGYE FEL VELÜNK A KAPCSOLATOT!

Több információra lenne szüksége esztétikai eljárásainkkal, plasztikai műtéteinkkel kapcsolatban? Esetleg konkrét kérdése van, vagy szeretne időpontot egyeztetni? Küldjön nekünk üzenetet, vagy hívjon minket bizalommal.

Kapcsolat