Implantátum behelyezés utáni részletes tájékoztató

1. Implantátum beültetés után egy éjszakát szükséges benntartózkodni a klinikán. Műtétet követő reggel  7 óra előtt érkezik a sebész. Eltávolítja a drén  csöveket, átköti a sebeket, ellenőrzi a műtéti területek vérellátását, állapotát. Fontos, hogy ne legyen  bevérzés, vérellátási zavar, gyulladásra  utaló jel. A páciens kapni fog: egy teljes zárójelentést, az implantátumok azonosító-garancia kártyáit, valamint három receptet: antibiotikum még 5 napra, trombózis megelőzésére injekció 10 napra, valamint fájdalom csillapítót néhány hétre. A páciens a műtét után 2 db speciális kompressziós melltartót kap. 

2. A műtét utáni első 3-4 napban lehet hőemelkedés, láz, de ez teljesen normális.  Amennyiben a láz 39-40 fok fölé emelkedik hívja az orvosát.  

3. A műtét után lehet hallani kluttyogó hangokat, buborékoló érzést, a mellek területéről. Ez teljesen normális. Amint felszívódik az implantátum üregekben lévő levegő, ez megszűnik.                                   

4.  A műtét utáni fájdalom általában nem egyforma a két oldalon. Nagyon sokszor az egyik oldal lényegesen több panaszt okoz mint a másik. Ez normális. Az implantátum behelyezése után a két  mell a legtöbbször nem egyformán fáj és okoz panaszt. A mellek  gyógyulási folyamata általában teljesen eltérő. Az egyik oldal sokszor gyorsabban gyógyul mint a másik.                                                                           

5. A műtét utáni első héten nagyon fontos:

  • háton kell aludni megemelt felső test féllel
  • nem szabad ugrálni, nehéz súlyokat emelgetni ( 1-2 kg-ot fel lehet emelni, többet nem) sportolni, porszívózni, takarítani, ablakot törölgetni, futni , hirtelen a karokat magasba emelni  stb.
  • a sebeket víz nem érheti
  • a páciens a sebeken lévő kötést nem veheti le , a kompressziós melltartót arra az időre amíg egy nedves kendővel áttörli a melleket leveheti, de aztán vegye  vissza.
  • Nem jó, ha a páciens folyamatosan ágyban fekszik és nem mozog. Célszerű sokat sétálgatni, óvatosan, lassan, mint  egy "idősebb nyugdíjas nénike".
  • A karokat lehet magasra emelni pl. fésülködés, de mindezt lassan, fokozatosan, nem hirtelen. Teregetés magasra,polcról leemelés 3 hétig tilos!

6. Implantátum beültetés után tapasztalataink alapján az első 3-4 nap nehezebb. Ezen időszak átvészelésében nagy segítséget jelent, a rendszeresen szedett Cataflam( 3-4 Cataflam  /nap)  . Utána már lényegesen jobb az általános helyzet, kisebb a fájdalom.  Kontrollvizsgálatok ideje:    1hetes,  3 hetes,  6-8 hetes ,  fél éves,  egy éves időszakban.

7. Az 1 hetes kontrollon a sebész leveszi a felhelyezett kötéseket, ellenőrzi a sebeket és az általános állapotot. Kontrollálja az antibiotikum szedést illetve az LMWH injekciók adását.

8. 1 hét után általában már lehet vezetni.  Az alvás során a  háton fekvést elhagyni úgy, hogy viseljük a kompressziós melltartót, óvatosan fordulunk oldalra ezen oldalt kipárnázva, hogy minél kíméletesebb legyen az implantált mellek terhelése, a műtét után 2-3 héttel lehetséges.

9. Nagyon fontos, hogy az implantátum műtét után 6-8 hétig folyamatosan viseljük a tehermentesítő  kompressziós melltartót. Ez abban segít, hogy kívülről fixálja az implantált melleket amíg az implantátumok körül kialakul egy kötőszövetes tok, amely stabilizálja az implantátumokat.  Ezen időszak alatt ne legyen semmilyen sporttevékenység, nehéz fizikai munka, masszírozás, a melleket  ne érje fizikai trauma.

10. A műtét után kb. 9-10 nappal már lehet zuhanyozni, Betadine folyékony szappannal, bébi tusfürdővel stb. A víz végig folyik a sebeken. A megtörlést követően a sebeket érdemes bekenni vékonyan  Bepanthen plus krémmel. Ez segíti a sebgyógyulást, fertőtlenít, hidratálja a sebeket. Nagyon jó hatással van a sebgyógyulásra, ami a későbbiekben nagy mértékben befolyásolja a szép hegesedést.  Miután megvolt a zuhany és a seb bekenése, vissza lehet venni a tehermentesítő kompressziós melltartót. Érdemes ilyenkor a sebre  egy gézlapot,  tenni, hogy a melltartó ne tudja dörzsölni a sebeket.

11. Alvás  során az első héten szigorúan háton kell aludni,  megemelt felső test féllel.  A második héten már  lehet óvatosan  kipárnázva ,viselve a kompressziós melltartót  oldalra fordulni. A  műtéttől számítva minimum 14-16 hétig  nem szabad hasra fordulni. Ez nagyobb méretű implantátumoknál még több időt vesz igénybe.

12. A műtét utáni 3 hetes  kontrollon a sebész a legkülső felszívódó varratok két végét átvágja, ellenőrzi a sebek állapotát, vérellátását, az implantált mellek állapotát, az implantátumok helyzetét.

13. A 3 hetes kontroll után  még ugyanúgy nem szabad sportolni, ugrálni, futni,  nehéz fizikai munkát végezni, nehéz súlyokat emelgetni. Nem lehet szobabiciklizni, hajolgatni. Bármilyen sportot végzünk, az igénybe veszi a Nagy mell izomzatot ami nem jó.   Lehet:  sétálgatni, jönni-menni. Ezen időszak alatt ezt nehezebb betartani, mert már kevésbé okoz a műtét fájdalmat, panaszokat. De ettől függetlenül még nagyon friss a műtét és még fontosabb ezen szabályok betartása.

14. Az implantátum műtétek után minimum 3-4 hónapig ne legyen: szauna, gőzfürdő, meleg termálfürdő.

15. Szolárium: 12 hét után lehet szoláriumozni, de nagyon fontos, hogy  ilyenkor még a sebeket védeni kell 50 faktoros fényvédő krémmel. A műtét után kb. 6 hónappal érheti direkt módon a szolárium vagy napozás a hegeket.

16.  Végleges forma: Az implantált mellek formája hétről hétre, hónapról hónapra folyamatosan változik. Teljesen más közvetlenül a műtét után, egy hetesen, egy hónaposan, fél évesen.  Az  műtét utáni ödéma kb. 6-8 hét alatt  fokozatosan  megy le. Ha az implantátum  a Nagy Mellizom mögé van helyezve, akkor idő kell ahhoz, hogy az izomzat kellő mértékben megnyúljon,  ez egyéntől függően 2-4 -6- hónapot is igénybe vehet. Igen nagyok az egyéni eltérések, a végleges forma kialakulásához minimum  4-8  hónap szükséges. A belső és külső hegképződési folyamatok kb. egy-másfél év után záródnak le.   Így azt lehet mondani, hogy implantátum beültetés után kb. egy évvel alakul ki a végleges állapot.

17. Mikor dolgozhatok: Azon esetben , ha a munka nem fizikai hanem hivatali, ahol nem szükséges 1-2 kg-nál nehezebb súlyokat emelgetni, számítógépen dolgozik, műkörmös, pedikűrös, pedagógus, mérnök stb.  egy hét után el tud kezdeni dolgozni.     A nehéz fizikai munkát végző páciensek, ahol 8-10 kg-nál nagyobb súlyokat emelgetnek 6-8 hét után lehet  dolgozni.       Az olyan szakmák mint pl.  fodrász,  vendéglátásban dolgozók, ahol nem emelgetnek 8-10 kg súlyokat, de többet mint 1-2 kg, illetve szükséges a karok magasba emelése,kb. 2-3 hét után kezdhet el dolgozni.

18. Mikor sportolhatok: A műtétet követő első 6-8 hétben biztosan nem. Ezt követően a sporttevékenységet el lehet kezdeni ,fokozatosan növelve a terhelést. Fontos, hogy viseljük a kompressziós melltartót. Célszerű a kardiós sportokkal kezdeni, azon  sporttevékenységek melyek igénybe veszik fokozottabb mértékben a Nagy Mellizomzatot mint pl. saját  testsúlyos edzések, fekvőtámaszok, súlyzós gyakorlatok, a  műtét után kb. 3 hónappal végezhetőek nagyobb biztonsággal.

19.Implantátum behelyezés  után mikor hívjam a sebészemet:  A műtét után dréncsövet helyezünk az implantátum üregébe, melyet másnap reggel eltávolítunk. Aktív utóvérzés esetén a mell megduzzad, a drén csövön friss piros vér ürül nagyobb mennyiségben, mely aktív vérzésre utal. Ilyen esetben  újabb műtét szükséges, melynek során megszüntetjük az utóvérzést. Ezen folyamatok  a klinikán való benntartózkodás alatt lezajlanak. Ezt követően igen ritka az utóvérzés , de ha van akkor az érintett oldal jelentősen megduzzad, feszül, egyre jobban fáj,  kékesen elszíneződnek  a mell  egy területei, és ezen jelenségek idővel csak rosszabbodnak. Ilyen esetben hívja a sebészét.  Ha műtét után a seb fokozottan váladékozik, a rajta lévő kötés elázik, a melltartón is átüt, hívja a sebészét.  Ha a lázas állapot folyamatosan fennáll és 39-40fok fölé emelkedik, hívja a sebészét.  Abban az esetben, ha a hónalji nyirokcsomók jelentősebb duzzanatát észleli, főként, ha lázas állapottal társul  hívja a sebészét.

20. Az implantált mellek masszírozása: Az implantos melleket  a mi praxisunkban nem szabad masszírozni.  A korai masszázs egyrészt  komoly fájdalmakat  , bevérzést , korai  elmozdulást okozhat. Másrészt az implantátum üreg ha túl tágas és nagy, akkor a későbbiekben az implantátum mozgásának a lehetőségei kiterjedtebbek, és emiatt az implantátum nagyobb valószínűséggel mozdulhat fekve oldal felé, és álló helyzetben lefelé. Az általunk használt hetedik generációs "zselés", cohesív géles implantátumok  kóros tokosodási hajlama csak minimális, és ennek az előfordulási gyakoriságát  a korai masszírozás nem befolyásolja.

21. Szexuális élet az implantátumok behelyezése után:  Implantátum műtétek után mint korábban leírtuk, az első 6-8 hét nagyon fontos, mert ezen idő alatt fixálódik nagyrészt  az implantátum, kialakul a körülötte lévő kötőszövetes tok. Ezen időszakban a mellek nyomogatása,  erősebb simogatása, rángatása, fizikai traumája szigorúan tilos. Ezen időszak alatt minden ami ilyen formában nem érinti a melleket abszolút megengedett. Ezen időszak után már érintheti  a melleket nagyobb mértékű fizikai igénybevétel.

22. A behelyezett implantátumok cseréje: Az általunk használt, hetedik generációs, cohesív géles, zselés, implantátumok  esetében nincs előírva olyan időtartam, mely után kötelező lenne az implantátumok  cseréje.  Azonban a behelyezett implantátumok  az idő múlásával "öregednek",  a faluk ellenálló képessége csökken. Klasszikus időtartam volt régebben a 8-10 év. A jelenlegi  modern implantátumok  élettartama még teljesen pontosan nem ismert, mert még nem telt el annyi idő, hogy ezt meg lehessen állapítani, de figyelembe véve az igen jelentős technikai fejlődést, ezen implantátumok időtartama ennél lényegesen hosszabb kell legyen. Azonban az "örök élet" megfogalmazások   az implantátumok élettartamát illetően szerintünk teljesen félrevezetőek, és nem korrektek.  Minden évben javasolt Mell ultrahang elvégzése, mely egy jó radiológus szemével  igen pontosan meg tudja ítélni az implantátumok állapotát. Ha az implantátumok épek, és a páciens elégedett az éppen aktuális állapotával, az implantátumok cseréje nem szükséges. Ha a képalkotó vizsgálatok mint az ultrahang vagy az MRI az implantátumoknál szivárgást vagy szakadást írnak le, akkor szükséges az implantátumok cseréje. 

23.Az  implantált mellek és a mammográfia:  A női mellek rákszűrésének fontossága alapvető folyamat. A Mammográfia a rákszűrés  egyik alapvető vizsgálata, mert a rosszindulatú mell daganatok nagy része mikro-kalcifikációval indul , melyet ezen vizsgálat nagyon korán ki tud szűrni. Az ultrahang erre nem képes. Véleményünk szerint a megfelelően elvégzett  mammográfiás vizsgálat az implantált emlőkben lévő implantátumot nem károsítják.   A hagyományos  mammográfia egyik alternatívája lehet a lézer-CT mammográfia, ahol nem nyomják össze az implantált melleket. A másik alternatíva lehet a kontrasztanyagos MRI vizsgálat.  35 illetve 40 év felett a női emlők rákszűrésében  ezen vizsgálatok elvégzése nagyon fontos, nem megkerülhető!

24. Mit tegyek, ha kiderül, hogy az implantátumom kiszakadt:  Elsőként semmiképp nem szabad  kétségbeesni, megijedni. Ezek az implantátumok szigorúan ellenőrzött orvosi szilikonból készülnek, mely abszolút szövetbarát. Ezen kívül zselés, cohesív gélesek, ezért nem tudnak szétfolyni, egy helyben maradnak. Ráadásul az implantátumot körülveszi egy stabil kötőszövetes tok, mely teljesen körülhatárolja a szakadt implantátumot.  Önmagában a szakadt implantátummal, főként ha nem áll fenn tartós lázas állapot , a mell jelentős duzzadása, illetve többszörös megnagyobbodott hónalji nyirokcsomó,  nem áll fenn sürgősség, de ki kell majd őket cserélni. Emiatt fel kell venni a kapcsolatot a korábban operáló sebésszel, és kitűzni a műtéti időpontot. 

 

 

 
Érdekel!
További információért küldjön nekünk üzenetet, vagy hívjon minket bizalommal.

Kapcsolat

VEGYE FEL VELÜNK A KAPCSOLATOT!

Több információra lenne szüksége esztétikai eljárásainkkal, plasztikai műtéteinkkel kapcsolatban? Esetleg konkrét kérdése van, vagy szeretne időpontot egyeztetni? Küldjön nekünk üzenetet, vagy hívjon minket bizalommal.

Kapcsolat