Botox

BotoxA Botulinum Toxin (röviden Botox, BTX) egy baktérium által termelt fehérje, amely az ideg-izom találkozásnál meggátolja az ingerület izomra való átterjedését, így csökkenti, illetve megszünteti az izom mozgását.

A múlt században már kiterjedten használták különböző, sokszor veleszületett, fokozott izomtónussal járó mozgászavarok, idegrendszeri betegségek kezelésére. 2002-ben  az Amerikai Élelmiszer-és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet  (FDA) engedélyezte a Botulinum Toxin A-típusának  esztétikai célú alkalmazását a szemöldök közötti ráncok kezelésére. Innen feltartóztathatatlanul indult világhódító útjára és lett a legnépszerűbb kezelés az arcfiatalító eljárások között.

Az arcon lévő izmok mozgása következtében alakulnak ki és mélyülnek el az arc úgynevezett dinamikus ráncai.

A botox, mivel csökkenti, illetve gátolja a ráncok kialakulásáért felelős izmok működését, ezáltal az izmok felett lévő bőr nyugalmi helyzetbe kerül és kisimul.

Hatása kb. 2-4 nap után kezd kialakulni, az érintett izom akaratlagosan egyre nehezebben mozgatható vagy mozgása megszűnik, és ezt követően a bőr hetek alatt kisimul. A botox hatása kb. 4-6 hónapig tart (ennél lehet hosszabb vagy rövidebb a befogadó szervezettől függően). Miután a szervezet a botoxot lebontja, az izomlazító hatás elmúlik, az izom mozgása fokozatosan visszatér, és emiatt a ráncok is lassan ismét megjelennek.

Amilyen  fokozatos  a hatás kiteljesedése, olyan lassú a megszűnése is, így az esztétikai hatása elhúzódó  és hosszabb lehet, mint az izmot gyengítő hatása.

A botox kezelést elsősorban a következő területeken használják:

  • haránt homlokráncok,
  • szemöldök közötti ráncok (glabelláris terület)
  • szarkalábak
  • az orr két oldalán és felső részén elhelyezkedő ráncok,
  • a nyakon lévő haránt redők és függőleges kötegek.

Gyakori kérdések - Botox

A botoxot felhasználása előtt steril fiziológiás sóoldatban szigorú szabályok szerint oldjuk. Az adott izomcsoportokba a megfelelő helyekre, a megfelelő mennyiségeket extra vékony injekciós tűvel adjuk be. A kezelés ambulánsan zajlik, és kb. 10-15 percet vesz igénybe, de mindenképpen pontos anatómiai ismereteket, és nagy gyakorlatot igényel a pontos kivitelezés, hogy a megfelelő eredményt érjük el.
A botox izomszövetbe való juttatásához át kell szúrni az izom felett lévő bőrt. Adott területek kezelésére több szúrásra van szükség. A páciensek elsősorban kis kellemetlenségről számolnak be akár égő érzéssel, de kifejezett fájdalomról nem. A kezelés előtt lehetőség van speciális érzéstelenítős krém használatára majd utána helyi hűtésre, de a több kezelésen átesett páciensek ezt általában nem kérik.
Jelenleg a nagyfokú és az életvitelt befolyásoló, más eszközökkel már nem uralható hónaljizzadás legjobb kezelési módszere. Emellett a tenyér és talp fokozott izzadása esetén is kiváló módszer. Továbbá migrénes fejfájások bizonyos eseteiben is nagyon jó hatásfokkal működik.
A botox kezelés után a páciens folytathatja mindennapi életvitelét. (Az amerikaiak nem véletlenül nevezik “lunchtime procedure” azaz ebédidőben elvégzett kezelésnek.

Amit kérni szoktunk:

  • A kezelt izmok tornáztatása, intenzív használata a beadást követő 2-3 órában elősegíti és egyenletesebbé teszi a botox bekötődését.
  • A beavatkozás utáni 4-5 órában kerülje a hajolgatást, vízszintes fekvést, a fejét tartsa függőlegesen így elkerülhető a szer elvándorlása.
  • A kezelést követő 12 órában az adott területet ne dörzsölje, ne masszírozza, főként a szemek illetve szemhéjak felé, különben a hatóanyag szintén nem a kívánt területen marad, és máshol fejt ki kedvezőtlen hatást.
  • Botox kezelés után kb. 48 óráig kerülni kell minden olyan helyzetet, amely hőmérséklet emelkedést okoz: szolárium, szauna, napozás, gőzfürdő, forró fürdő, erőteljes sporttevékenység.
  • Kozmetikai kezelés 2-3 nap után végezhető.
Botox kezelést nem végezhető el, ha bármilyen olyan idegrendszeri betegség áll fenn, amely izomgyengeséget eredményez, például myasthenia gravis, amiotrophic lateral sclerosis.

Továbbá nem végzünk botox kezelést terhesség, szoptatás esetén, illetve ha a kezelendő területen aktív gyulladás áll fenn.
A botox teljesen lebomlik. Maradandó szövődményről nem tudunk. Minden mellékhatás legfeljebb néhány hétig tart. Előfordulhat egy-két napig tartó átmeneti fejfájás. Mivel injekciós tűvel juttatjuk be az oldatot, kialakulhatnak kisebb véraláfutások, duzzanatok, melyek gyorsan regenerálódnak. Amennyiben az anyag a kijelölt helyről elvándorol más területekre, akkor ott gátolhatja bizonyos izmok működését. Homlok, szemöldökránc kezelésekor az esetek kb. 1%-ban a szemöldök és a felső szemhéj különböző mértékben átmenetileg leereszkedhet.

Tenyér izzadás kezelése után felléphet a kéz izomerejének átmeneti gyengesége.
 
Érdekel!
Ingyenes visszahívást kérek!

Visszahívást kérek

Kérjen ingyenes visszahívást!

További információra lenne szüksége esztétikai eljárásainkkal, plasztikai műtéteinkkel kapcsolatban? Esetleg konkrét kérdése van, vagy szeretne időpontot egyeztetni? Kollégáink visszahívják!

Visszahívást kérek