Anyajegyek

A bőrünkön lévő anyajegyek (Naevusok) lehetnek veleszületettek, vagy csak később alakulnak ki. Megjelenésük nagyon változatos lehet felszínük, méretük, alakjuk, tapintatuk, pigmentsejt-tartalmuk, színük szerint.

Az anyajegyek két alapvető problémát okozhatnak: esztétikailag zavaróak lehetnek illetve egy részük képes rosszindulatú bőrdaganattá átalakulni (Melanóma Malignum).

A rendszeres bőrgyógyászati  ellenőrzés és szűrés segít abban, hogy időben felismerje azokat az anyajegyeket, melyek malignus átalakulása esetlegesen bekövetkezhet, illetve nagyobb valószínűséggel jöhet létre.

Általánosságban elmondható, hogy ha egy anyajegy mérete, átmérője nő, a szélei aszimmetrikus, szabálytalan kifutásúak,  színét tekintvén sötét-feketésbarna pigmentáltság figyelhető meg pirosas vagy szürkés udvarral, a bőr szintjéből legalább 1 mm-rel kiemelkedik, viszkető égő érzés, fekélyesedés, vérzés, tartós irritáció, az anyajegy területén, akkor nagy valószínűséggel az anyajegyek minél előbbi eltávolítása szükséges.

Esztétikai okok miatt főként az arc és nyak területéről kérik az anyajegyek eltávolítását.

Hogyan távolítjuk el az anyajegyet?

Az esetek döntő többségében ambuláns  körülmények között helyi érzéstelenítésben távolítjuk el.

Menete

Az adott területet alaposan fertőtlenítjük, steril izolálást helyezünk fel. Érzéstelenítő  anyagot adunk injekcióval a célterületre, majd babérlevél alakban épen  eltávolítjuk az anyajegyet. A sebet több rétegben zárjuk, steristripekkel befedjük.

Amennyiben az anyajegy nagyobb annál, hogy eltávolítása után a sebet elsődlegesen zárni lehessen, akkor különböző plasztikai sebészeti eljárások alkalmazására van szükség (helyi lebenyek képzése, expanderek használata, több szakaszos eltávolítás, bőrátültetés stb.).

 
 
Ingyenes visszahívást kérek!

Visszahívást kérek

Gyakori kérdések - Anyajegyek

A páciens a helyi érzéstelenítés megfelelő alkalmazása esetén egyáltalán nem érez fájdalmat.
A sebet mindig több rétegben zárjuk. A legtöbbször használunk felszívódó varratokat a seb mélyén, mely tehermentesíti a felszínes területeket. Az arc-nyak területéről kb. 5-7 nap múlva a nem felszívódó varratokat eltávolítjuk. Egyéb helyekről kb. 2 hét után.
Amennyiben minden rendben a sebbel, akkor 1 hét után érheti folyó víz.
Ez attól is függ, hogy hol helyezkedett el az anyajegy és milyen sportról van szó. Általánosságban kb. 3 hét után fokozatosan elkezdhető a sport.
6 hét után, de még akkor is szükséges használni naptejet mely véd az UV fénnyel szemben.
Az anyajegy eltávolítása után a heg végleges formájának a kialakulása kb. 1 év. A heg milyensége sok tényezőtől függ. Nagyon fontos az a szemlélet, hogy az anyajegy kimetszés nem apró, jelentéktelen, kis műtét! Alapvető: az atraumatikus finom eszközök, a legjobb minőségű antibiotikummal bevont felszínű felszívódó és nem felszívódó fonalak használata. A sebszéleket mindig több rétegben szükséges zárni. Főként felszínesen szinte feszülés mentesen kell összeilleszteni. A szöveteket a legatraumatikusabb módon érinteni. Kerülni kell a szövetroncsolással járó vérzéscsillapítási formákat. A sebet az adott testtájon az erővonalaknak megfelelő irányba szükséges elhelyezni, mert így biztosítható az, hogy a seb alatti izmok mozgása kevésbé érinti az összefekvő sebfelszíneket. Nagyon fontos, hogy a páciens műtét után betartsa az utasításokat.

Ugyanakkor sok függ a páciens hegesedési hajlamától. Vannak jó vérellátású területek, amelyek jó eséllyel lesz szép esztétikus heg: arc, nyak, kéz. Más területeken gyakoribbak a problémás hegek: szegycsont, vállak területe, lapockatájék. Csúnya hegek esetén megoldást jelenthet a hegkorrekció.
 
Érdekel!
Ingyenes visszahívást kérek!

Visszahívást kérek

Kérjen ingyenes visszahívást!

További információra lenne szüksége esztétikai eljárásainkkal, plasztikai műtéteinkkel kapcsolatban? Esetleg konkrét kérdése van, vagy szeretne időpontot egyeztetni? Kollégáink visszahívják!

Visszahívást kérek